Zadovoljna prva generacija

Studij zdravstvenog turizma: sunce i more u paketu za zdravlje

Slavica Bakić

U sveučilišnim dvoranama triju fakulteta riječkog Sveučilišta našli su se ekonomisti, medicinari, novinari..., netom svršeni studenti dodiplomskih studija i dugogodišnji ravnatelji zdravstvenih i turističkih ustanova, kako bi stekli interdisciplinarna znanja potrebna za osmišljavanje suvremenog oblika turističke ponude



Kada se u Hrvatskoj u kontekstu turizma spomene sintagma »sunce i more«, pod time se u pravilu podrazumijeva da se gostima ponudi tek krevet, eventualno obrok i mogućnost da pronađu svoje mjesto pod suncem na plaži, bez osobitih dodatnih sadržaja kojima bi obogatili boravak na našoj obali. U tom smislu sve se češće može čuti kako »sunce i more« ne mogu biti naš »dominantan turistički proizvod« pa se, sukladno svjetskim trendovima, okrećemo nekim perspektivnijim turističkim proizvodima, tzv. selektivnim oblicima turizma, koji će omogućiti da ponudimo nešto novo, drugačije i svakako prihvatljivije suvremenim turistima. 


 Široko područje


No, sunce i more itekako su aduti na koje Hrvatska treba igrati jer, kada je o našem podneblju riječ, to su bogomdani resursi za razvoj onoga što je i u Strategiji razvoja turizma RH do 2020. godine naznačeno kao »proizvod s izraženom perspektivom razvoja« – zdravstveni turizam. Definicija koju je prihvatila Svjetska turistička organizacija (UNWTO) kaže da je zdravstveni turizam, službenim riječima rečeno, »složena gospodarska aktivnost u kojoj bitno mjesto zauzima stručno i kontrolirano korištenje prirodnih ljekovitih činitelja, postupaka fizikalne medicine i programiranih fizičkih aktivnosti u svrhu održavanja i unapređenja fizičkog, mentalnog i duhovnog zdravlja turista, te poboljšanja kvalitete njihovog života«. Upravo zbog te širine, kao i stalnog prijepora u čijoj je zapravo nadležnosti zdravstveni turizam – turističkog gospodarstva ili zdravstvene skrbi, ili pak zajedničkoj, na projektu poslijediplomskog interdisciplinarnog stručnog studija Zdravstveni turizam, koji je potkraj 2012. godine pokrenut na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, našli su se i Medicinski i Filozofski fakultet Sveučilišta u Rijeci. 



Informacije na webu 


    Natječaj za upis nove generacije studenata master studija Zdravstveni turizam, kao i sve informacija o studijskom programu, mogu se pronaći na web stranici Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu www.fthm.uniri.hr. 

 Od wellnessa do kirurških zahvata 


   Zdravstveni turizam lociran je u vrlo široko područje – od wellnessa, koji naglasak stavlja preventivu i nastoji kreirati harmoniju mentalnog, duhovnog, fizičkog i biološkog zdravlja te je više povezan s idejom o promjeni životnog stila nego liječenjem specifične bolesti; preko SPA usluge koje to osiguravaju kroz specifične programe usmjerene na relaksaciju, rehabilitaciju i liječenje tijela i duha korištenjem tretmana koji se baziraju na vodi kao što su mineralni ili termalni bazeni, parne kupelji ili saune, pa sve do onoga što se naziva »medicinskim turizmom«, gdje je motiv putovanja odlazak u drugu destinaciju zbog medicinskih tretmana kao što operacije ili druge specijalističke intervencije, kirurške ili terapeutske.




  – Suradnja triju partnerskih fakulteta je izvrsna, podjela rada temelji se na funkcionalnoj osnovi i načelima ravnopravnosti, a sve da bi se polaznicima osigurala kvalitetna teorijska i praktična znanja iz šireg područja medicinskih, ekonomskih i srodnih znanstvenih disciplina. Uz nastavnike partnerskih fakulteta, u okviru programa angažiran je veći broj znanstvenika i stručnjaka iz ostalih institucija, a posebice bih istaknula visoki stupanj uključenosti Referentnog centar za zdravstveni turizam i medicinski programirani odmor Ministarstva zdravlja, koji djeluje pri Thalassotherapiji Opatija, kaže voditeljica master studija zdravstvenog turizma prof. dr. sc. Milena Peršić. 


  Osim raznorodnih sveučilišnih ustanova, interdisciplinarnost ovog studija bila je naglašena i kroz sastav prve generacije studenata. Zajednički su se u sveučilišnim dvoranama triju fakulteta našli ekonomisti, medicinari, novinari… Netom svršeni studenti dodiplomskih studija i dugogodišnji ravnatelji ustanova u kojima je zdravstveni turizam već zaživio u praksi ili je tek u začecima. 


  – Radi se o jednoj izuzetnoj generaciji, koja djeluje kao tim i koja dokazuje da je moguće kroz sinergijske procese ostvariti veću vrijednost od one koju bi svaki pojedinac polučio kad bi djelovao izolirano. Naime, u U startu je to bila izrazito heterogena grupa po profilu obrazovanja i profesionalnom razvoju, ali uskoro je postala toliko homogena, da ih je pravo zadovoljstvo promatrati kako velikim koracima kreću k ostvarenju cilja, koji je definiran nastavnim planom i programom ovog studija. Malo je reći da sam ponosna na ovu generaciju koja će, vjerujem, postati prepoznatljiva u području zdravstvenog turizma, jer se već sada naziru različiti oblici njihova budućeg djelovanje, ističe prof. dr. sc. Peršić.  

Dobra ekipa


Slično razmišljaju i sami polaznici studija. Mihaela Krkić, diplomirana medicinska sestra i glavna medicinska sestra Poliklinike Glavić iz Dubrovnika, jedna je od onih koja, unatoč tisućama kilometara koje je morala prevaliti u najrazličitijim vremenskim uvjetima, nije propustila niti jedno predavanje. 


  – Studij sam upisala kako bih nadogradila postojeća te stekla nova teorijska i praktična znanja, a program ovog studija omogućava inovativni pristup zdravstvenom turizmu što je posebno nužno za destinaciju Dubrovnik, koji zauzima svoje mjesto na svjetskoj karti zdravstvenog turizma, ističe Mihaela, dodajući kako joj nije bio problem čak ni udaljenost i učestala putovanja iz Dubrovnika kako bi sudjelovala u kvalitetnim predavanjima vrsnih profesora. 


  I, naravno, družila se s odličnom ekipom, najčešće u omiljenom kafiću »Marija«, uz »zdravi« obrok iz obližnjeg Archie’sa. 


  – Nedostajat će mi naša druženja i razgovori. Ono što smatram nemjerljivim su osobni kontakti i razmjena iskustava s različitih područja koji su u direktnoj ili indirektnoj vezi sa zdravstvenim turizmom. Kroz direktne razgovore i razmjenu iskustava s drugim kolegama, stekao sam dragocjene informacije koje su mi kao ravnatelju zdravstvene ustanove otvorile nove poglede i vidike i na sva ostala područja koja dotiče zdravstveni turizam, kaže Marcel Medak, ravnatelj Daruvarskih toplica, jedne od hrvatskih ustanova u kojoj je zdravstveni turizam već zaživio uvelike u praksi i napreduje sve dalje velikim koracima. Marcel je inače završio Kineziološki studij, a koncepcija master studija zdravstvenog turizma, smatra, pogođena je i ima budućnost i osobno mu je ono što je čuo kroz odslušane predmete poslužilo za potvrdu dosadašnjih znanja i iskustava prije svega, a zatim i za implementaciju stečenih znanja. Studenti, a i profesori, s druge strane, od Marcela su mogli puno naučiti o ustanovi koju vodi, ali i kontinentalnoj komponenti zdravstvenog turizma jer je riječ o osobi bogatog iskustva, koja ujedno od rujna 2011. godine vodi i Zajednicu zdravstvenog turizma pri HGK. 


  Danijela Dorani, novinarka Radio Pule, po zvanju profesorica hrvatskog i talijanskog jezika, jedna je od dvije novinarke-stipendistice prve generacije master studija. 


  – Studiju me je privukla i njegova interdisciplinarnost i veliki broj izbornih predmeta iz različitih znanstvenih područja. Profesori su otvoreni, uče i istražuju zajedno sa studentima, koristeći pri tomu suvremene metode koje omogućuju spajanje teorijskih i praktičnih znanja.  

Različite perspektive


Premda smo različitih naraštaja i profesija, naizgled možda i nespojivih, mi studenti međusobno se dobro razumijemo, surađujemo, pomažemo, razmjenjujemo znanja i iskustva, stvaramo vrijedne kontakte, kaže Danijela, ističući kako ugurati studijske obaveze među obiteljske i poslovne nije jednostavno, no to je uvelike olakšano feksibilnošću fakulteta i profesora. 


  – A »dobra ekipa« koju svaki put sretneš na predavanjima, uz koju se nasmiješ, dodatni je poticaj, zaključuje.  

Natali Komen Bujas, magistrica ekonomije i direktorica Udruge ugostiteljstva i turizma Hrvatske udruge poslodavaca, ističe kako je studij odabrala prije svega jer je to područje koje je zanima i koje s njezinom strukom – ekonomijom spaja medicinu i psihologiju, dva područja koja su je oduvijek privlačila. Ističe i ona vrijednost dobivenih znanja i iskustava, kako kroz predavanja profesora, tako i kroz izmjenu informacija studenata različitih struka. 


  – Imamo mogućnost zdravstveni turizam sagledati iz različitih perspektiva i razumjeti brojne aspekte koji su važni da bi se razvili novi i inovativni zdravstveno-turistički proizvodi, ističe Natali Komen Bujas. 


  To ističe i Sandra Martinčić, također diplomirana ekonomistica, rukovoditeljica komercijalnih poslova i voditeljica Thalasso-wellness centra opatijske Thalassotherapije. 


  – Studij dolazi u pravo vrijeme kada treba obrazovati stručan medicinski kadar koji će biti osposobljen provoditi strateške dokumente te pripremiti i pozicionirati relevantna ulaganja u zdravstveni turizam, što je osobito važno sada kada Hrvatska ulaskom u EU treba iskoristiti svoju šansu, smatra Sandra Martinčić. 


  – Teško je unaprijed predvidjeti kakva će biti sljedeća generacija, ali se toplo nadam da će se pozitivan trend nastaviti, te da će se i u novoj generaciji naći zaposleni u lječilištima, hotelima, agencijama, ministarstvima, zdravstvenim ustanovama, farmaciji, komunikacijama, medijima… jer je za razvoj zdravstvenog turizma neophodno da svi segmenti ponude budu kvalitetni i koordinirani i jer je svaka karika u lancu jednako važna, odgovara prof. dr. sc. Milena Peršić na pitanje kakvu generaciju priželjkuje sljedeće godine. Natječaj za prijave je već otvoren i, kaže, svakodnevno odgovaraju na upite zainteresiranih, iako veći broj prijava očekuje tek u ranu jesen jer je vrijeme godišnjih odmora. 


  – Za ovaj program koji se izvodi na hrvatskom jeziku već imamo konkretne upite i iz Slovenije i Bosne i Hercegovina, a kako imamo verificiran program i na engleskom jeziku, planiramo u bliskoj budućnosti izvoditi ga i na stranom jeziku, objašnjava prof. dr. sc. Peršić, koja se nada da će, uz intenzivne marketinške aktivnosti koje se provode uz podršku riječke agencije Libra, čiji je cilj promovirati ovaj studij i motivirati sve relevantne ciljne skupine, među koje nedvojbeno pripadaju ravnatelji svih onih ustanova koje nude različite oblike medicinskog turizma, wellnessa ili SPA ponude, i kontakt sa sudionicima prve generacije i njihovu usmenu predaju, potaknuti mnoge da se priključe novoj generaciji koja bi trebala biti temelj i pokretač razvoja zdravstvenog turizma u Hrvatskoj. 


  – Vrijeme je da i Hrvatska uzme svoj dio kolača, a da pri tome ne treba izmišljati »toplu vodu«, već slijediti primjere dobre prakse u svijetu. Upravo je naglasak na sinergijske procese jedan od važnih dijelova programa ovog master studija zdravstvenog turizma, zaključuje prof. dr. sc. Peršić.