Više računa više nego lani

Strože kontrole fiskalizacije: Lalovac i turiste zove u novu borbu protiv utaje poreza

Jagoda Marić

Foto Arhiv NL

Foto Arhiv NL

Ako ministar ne dobije  zadovoljavajuće odgovore  na pitanje zašto imaju više turista, a  izdaju manje računa, u dalmatinskim bi ispostavama ove godine moglo biti smjena šefova ali i poreznih inspektora



ZAGREB  Uz hrvatske građane koji sudjelovanjem u nagradnoj igri pomažu u borbi protiv utaje poreza, Ministarstvo financija, odnosno porezna uprava od ove je godine odlučila uključiti i strane turiste. U četiri kola nagrade igre »Traži račun i ulovi kune«  građani, koji  pošalju 20 fiskalnih računa, mogu osvojiti novčane nagrade od sedam i pol do 25 tisuća kuna, te ljetovanje u 2016. godini.


Nagradna igra 


No,  Porezna uprava osmislila je posebnu nagradnu igru »Molim račun« u kojoj  sudjeluju i stranci i mogu osvojiti ljetovanje u sljedećoj godini vrijedno 15 tisuća kuna. No, ni među strancima nisu svi isti, pa je nagrada igra »A, gdje je račun« namijenjena samo Česima, a i oni se bore za ljetovanje vrijedno 15 tisuća kuna. Razlog zašto su gosti iz Češke »povlašteni« je činjenica da njihova država uskoro namjerava  uvesti fiskalizaciju po hrvatskom modelu, u kojoj im Ministarstvo financija pomaže svojim iskustvima pa je, objašnjavaju iz Porezne uprave, namjera  da se češki građani koji ljetuju u Hrvatskoj informiraju o fiskalizaciji i osvijeste važnost uzimanja računa. 



z Porezne uprave najavljuju da će se u cijeloj Hrvatskoj, posebice na Jadranu nastaviti stalan nadzor inspektora i to 24 sata sedam dana u tjednu. Pri tome bi inspektorima trebala pomoći i nova mobilna aplikacija posebno osmišljen za potrebe nadzora. Inspektori će sjediti na terasi kafića ili restorana i putem mobitela uživo pratiti koliko se hrane i pića izdaje i koliko se zaista registrira u sustavu fiskalizacije, objašnjavaju iz Porezne uprave. 




Obzirom da većina građana posjeduje pametni telefon bit će teško razlikovati gosta od inspektora, nadaju se u poreznoj i najavljuju da  nova vrsta nadzora kreće ovaj vikend.  



Ako je suditi po  onome što je ministar financija Bois Lalovac kazao u četvrtak navečer u Zadru, nije čudo da se okrenuo i pomoći stranih turista u borbi protiv poreznih utaja. Lalovac je  nakon posjeta zadarskoj poreznoj ispostavi kazao da je tamo došao kako  bi vidio kako funkcionira fiskalizacija u vrijeme turističke sezone jer izvještaji iz sustava pokazuju da broj izdanih računa u cijeloj Dalamciji nije na razini prošle godine. 


Tražio sam  određene odgovore. Imamo više turista nego lani pa bi bilo za očekivati da imamo i više računa, kazao je ministar Lalovac, ali još nije otkrio kakve je odgovore dobio. Kako doznajemo u Ministarstvu financija Lalovac će razgovarati sa šefovima svih ispostava i ako ne dobije  zadovljavajuće odgovore u dalmatinskim bi ispostavama ove godine moglo biti smjena šefova ali i poreznih inspektora. 


Prema odgovorima koje smo mi dobili iz Porezne uprave u cijeloj je Hrvatskoj u srpnju ove godine izdano 241.079.865 računa, dok je lani u istom mjesecu bilo 233.154.264 računa. To znači da je u ovoj godini  u srpnju izdano gotovo osam milijuna  računa više nego lani. Veća je i vrijednost tih računa i to za 108 milijuna kuna, pa je u srpnju ove godine dosegnula 16 milijardi i 681 milijun kuna.


Rekordni kolovoz 


Što se tiče cijele prošle godine u cijeloj je Hrvatskoj sustav fiskalizacije zabilježio dvije milijarde i 350 milijuna računa, što je šest posto ili 150 milijuna računa više nego u 2013. godini. Pa broju računa rekordni je bio prošlogodišnji kolovoz sa 250 milijuna računa, ali su i u tom mjesecu i u ostalim »turističkim« mjesecima, srpnju i rujnu, pa i listopadu  obveznici izdali nešto manje računa nego li u istim mjesecima 2013. godine koja je bila prva godina fiskalizacije. 


Dala je jučer Porezna uprava i učinke fisklaizacije usporedbom PDV obrazaca, pa su tako male pravne i fizičke osobe, što uključuje ugostitelje, trgovce, odvjetnike u 2014. godini prijavile 14,67 posto više oporezivih isporuku, što je 7,4 milijarde kuna, više nego u 2012. godini.  


Fizičke osobe, odnosno obrtnici, prijavili su pet milijardi isporuka više nego u 2012. godini. U djelatnosti trgovine  prijavljeno je 4,85 milijardi oporezivih isporuka više, a u ugostiteljstvu 2,5 milijardi kuna više nego u 2012. godini kada nije bilo sustava fiskalizace.