Odluka Europskog parlamenta

Stižu niže cijene? Ograničavaju se naknade za plaćanje karticama

Irena Frlan Gašparović

Riječ je o naknadama koje se naplaćuju prodavačima, primjerice za transakcije putem kartica poput Vise i MasterCarda, ali trgovci najčešće nadoknade taj trošak »prebacujući« ga na konačnu cijenu proizvoda



ZAGREB Odbor za ekonomsku i monetarnu politiku Europskog parlamenta podržao je prošlog tjedna uvođenje ograničenja na međubankovne naknade za kartične transakcije što bi u prvom redu trebalo smanjiti troškove trgovcima, ali posljedično – nadaju se europarlamentarci – i omogućiti pojeftinjenje roba i usluga. Riječ je o naknadama koje se naplaćuju prodavačima, primjerice za transakcije putem kartica poput Vise i MasterCarda, ali trgovci najčešće nadoknade taj trošak »prebacujući« ga na konačnu cijenu proizvoda.


Članovi odbora podržali su prijedlog Europske komisije da se naknade za transakcije kreditnim karticama ograniče na 0,3 posto vrijednosti transakcije, a za debitne kartice na sedam eurocenti ili 0,2 posto vrijednosti transakcije, ovisno o tome koji je iznos niži. Ograničenja bi se odnosila i na domaće i na prekogranične transakcije u Europskoj uniji i počela bi se primjenjivati godinu dana od stupanja novih pravila na snagu, priopćeno je iz Europskog parlamenta.


Parlament upozorava da trgovci često moraju prihvaćati sve kartice, iako bi im se više isplatilo prihvaćati one s nižim naknadama. Prema novim pravilima, prodavači će, u slučaju da iznos međubankovne provizije nije jednak, moći birati koje će kartice prihvatiti. Zastupnici su svjesni da se time ograničava sloboda kupca da sam bira kojom karticom želi platiti, ali su istovremeno uvjereni da će kupac imati koristi jer bi se, u konačnici, »niže naknade trebale pretočiti u niže cijene«.




Prema podacima Europske komisije, trošak tih naknada za trgovce u Europskoj uniji godišnje iznosi deset milijardi eura. Pritom se u različitim zemljama primjenjuju različite naknade. Ako ti troškovi za trgovce budu smanjeni, to će se odraziti i na cijene roba i usluga, uvjereni su u europskim institucijama.


Član Odbora, hrvatski zastupnik Marino Baldini istaknuo je da je u ovaj dogovor uložen golem trud i puno vremena, a ključna je svrha novih pravila »osigurati integrirano jedinstveno tržište za elektronski platni promet kako bi svi sudionici uživali prednosti unutarnjeg tržišta«.


O novim pravilima glasovat će se na jednoj od sljedećih plenarnih sjednica Europskog parlamenta.