Nova EU pravila

Šoping putem interneta: Za povrat robe 14 dana, a za povrat novca još toliko

Irena Frlan Gašparović

Jasno su definirana pravila o povratu novca, a među poboljšanja Komisija ubraja i veću transparentost cijena. Oni koji kupuju on-line neće morati platiti dodatne troškove ako o njima nisu na vrijeme informirani prije narudžbe robe



ZAGREB  Zemlje članice Europske unije morale su do kraja prošlog tjedna u nacionalna zakonodavstva prenijeti novu direktivu EU-a o pravima potrošača koja će, tvrdi Europska komisija, osigurati bolju zaštitu potrošača u 28 zemalja Unije, osobito prilikom kupnje putem interneta. 


   Novim se pravilima, primjerice, u cijeloj Europskoj uniji jamči razdoblje od četrnaest dana tijekom kojega kupci mogu vratiti proizvod iz bilo kojeg razloga ako se predomisle.


To razdoblje počinje teći u trenutku kada kupac primi pošiljku, a pravila se primjenjuju i onda kada se proizvod naručuje putem interneta, telefona ili elektroničke pošte, ali i u drugim slučajevima kada je kupljen izvan uobičajne trgovačke radnje.   

Refundiranje troškova


Novom su direktivom jasnije definirana pravila o povratu novca – trgovci moraju refundirati troškove kupcu u roku od 14 dana od trenutka kad se predomislio u pogledu kupnje, a to uključuje i povrat novca za dostavu.




Ako, pak, prodavatelj želi da troškove povrata robe snose kupci, onda ih o tome moraju jasno unaprijed informirati. Trgovci moraju jasno dati barem procjenu maksimalnih troškova za vraćanje velikih proizvoda, poput kauča, naručenih putem interneta ili elektroničkom poštom, i to prije kupnje, kako bi potrošači mogli donijeti informiranu odluku o tome kod koga će kupiti proizvod, pojasnila je Komisija. 


   Nadalje, trgovci više ne smiju za korištenje određenog sredstva plaćanja, primjerice, kreditne kartice naplaćivati potrošačima naknade koje su veće od troška koji za korištenje tog sredstva plaćanja snosi trgovac, propisuje europska direktiva. 



Hrvatski građani imaju više od milijun računala, a njih 37 posto razmišlja u idućoj godini kupiti novo, pokazalo je uz ostalo istraživanje o korištenju računala u kućanstvima koje je na uzorku od 1.700 građana provela agencija Tvornica istraživanja. Istraživanje je pokazalo i da se hrvatskim građanima više sviđaju prijenosna računala kojih imaju u većem omjeru nego stolna, 54 posto naspram 46 posto, a gotovo četvrtina kućanstava posjeduje obje vrste. Oko 75 tisuća prijenosnih računala u hrvatskim kućanstvima staro je pritom šest i više godina, u usporedbi s oko 90 tisuća koliko ih je kupljeno tijekom proteklih dvanaest mjeseci. (Hina)



  Out označene opcije


Među poboljšanja Komisija ubraja i veću transparentost cijena, navodeći da su trgovci dužni navesti ukupan trošak proizvoda ili usluge koji prodaju, a oni koji kupuju on-line neće morati platiti dodatne troškove ako o njima nisu na vrijeme i jasno infomirani prije narudžbe.


Jedno od poboljšanja trebala bi predstavljati i zabrana prethodno odabranih opcija: kada, primjerice, potrošač kupuje putem interneta avionsku kartu, pa mu se dodatno ponudi opcija putnog osiguranja koju mora »otkazati« klikom na »kućicu« – takve, unaprijed označene opcije više nisu moguće. 


   Novu direktivu zemlje članice trebale su ugraditi u zakonodavstvo do 13. prosinca ove godine, dok nacionalne zakone moraju u potpunosti početi primjenjivati do lipnja sljedeće godine.