Pozitivni gospodarski trendovi ubrzani

Skok maloprodaje i industrijske proizvodnje; Grčić: Podaci potvrđuju da Hrvatska raste

Hina

Snimio Sergej DRECHSLER / Nl arhiva

Snimio Sergej DRECHSLER / Nl arhiva

Podaci o snažnom rastu potrošnje i industrijske proizvodnje u srpnju ukazuju na nastavak pozitivnih trendova u hrvatskom gospodarstvu, nakon što je u drugom tromjesečju poraslo više od 1 posto, pa analitičari povećavaju procjene rasta za cijelu godinu, dok ministri ističu kako se ti trendovi zahvaljuju radu Vlade



ZAGREB Podaci o snažnom rastu potrošnje i industrijske proizvodnje u srpnju ukazuju na nastavak pozitivnih trendova u hrvatskom gospodarstvu, nakon što je u drugom tromjesečju poraslo više od 1 posto, pa analitičari povećavaju procjene rasta za cijelu godinu, dok ministri ističu kako se ti trendovi zahvaljuju radu Vlade.


Državni zavod za statistiku DZS) objavio je u četvrtak prvu procjenu prema kojoj je promet od trgovine na malo u srpnju realno porastao 4,5 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.


To je najveći skok maloprodaje u gotovo osam godina, a pritom je porasla već 12. mjesec zaredom, što također nije zabilježeno još od 2007.




DZS je danas također objavio da je industrijska proizvodnja, prema kalendarski prilagođenim podacima, u srpnju porasla 3,9 posto u odnosu na isti lanjski mjesec.


To je već šesti mjesec zaredom kako proizvodnja raste, i to brže nego mjesec dana prije, kada je ojačala 1,6 posto na godišnjoj razini.


U prvih sedam mjeseci ove godine industrijska je proizvodnja bila 1,8 posto veća u odnosu na isto lanjsko razdoblje.


Grčić: Podaci potvrđuju da Hrvatska raste


»To su najveće zabilježene stope rasta od početka krize, od davne 2008. godine. To potvrđuje naše riječi da Hrvatska raste«, komentirao je potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić podatke DZS-a o maloprodaji.Komentirajući jačanje industrije, posebno je izdvojio rast proizvodnje kapitalnih proizvoda, što je, smatra, dobar znak rasta investicijske aktivnost. »Sve komponente BDP nastavljaju rasti, no posebnu su bitne dvije komponente, industrija i trgovina, s obzirom da one u strukturi BDP-a zauzimaju više od 40 posto udjela. Njihov rast je stoga indikativan za ukupan rast«, kazao je Grčić, nakon sjednice Vlade.Istaknuo je kako očekuje dobre rezultate i u trećem tromjesečju, te nastavku godine. Na upit novinara da komentira nedavnu ocjenu predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović da ovaj rast nema puno veze s Vladom, Grčić je kazao da su rastu doprinijeli i poduzetnici koji su investirali i zapošljavali, ali i definitivno mjere Vlade.»Vlada provodi konkretne mjere već nekoliko godina koje direktno ozdravljuju gospodarstvo u smislu restrukturiranja, dizanja brodogradnje na noge, pomaganja investicija, primjerice u auto industriju«, rekao je Grčić.

Podsjetio je na porezne izmjene kojima su plaće u Hrvatskoj od početka godine porasle 2,3 posto, a u lipnju čak 4,5 posto na godišnjoj razini, potaknuvši tako osobnu potrošnju.


Grčić je istaknuo i rast isplata iz europskih fondova u prvoj polovici godine za 1,8 milijarde kuna u odnosu na godinu ranije, što je povećalo ukupni rast investicija za 6 posto.


Vrdoljak: Rast industrije rezultat rada Vlade


Komentirajući izvješća DZS-a, ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak ocijenio je kako je to rezultat toga što se Vlada trudila zadnje tri godine podići industriju i donijeti industrijsku strategiju.


»Imali smo zakon o poticanju investicija, imali smo rast industrije, rast izvoza i danas na Vladi donijeli novi zakon koji treba napraviti još brži i jači korak u rastu industrije«, kazao je Vrdoljak nakon sjednice Vlade.


Vlada je s današnje sjednice u drugo saborsko čitanje uputila prijedlog novog zakona o poticanju ulaganja kojim se odredbe tog zakona usklađuju s industrijskom strategijom Hrvatske za razdoblje od 2014. do 2020. i sukladno tomu uvode nove potpore vezane uz tu strategiju za ulaganja u minimalnom iznosu 13 milijuna eura, uz uvjet otvaranja najmanje 10 novih radnih mjesta visoke stručne spreme povezanih s projektom ulaganja.


Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras kazao je, pak, kako se gospodarstvo oporavlja te kako će rasti i dalje.


»Hrvatska je završila s krizom, s onim vremenima kada smo imali 11 posto pada BDP-a, od 2007. do 2011. godine. Sada rastemo i trebamo nastaviti rasti i dalje. Gospodarstvo se oporavlja«, kazao je Maras nakon sjednice Vlade.Komentirajući izvješća DZS-a, istaknuo je i kako je posebno zadovoljan jer su mali i srednji poduzetnici generatori rasta.

Analitičari povećali procjene rasta BDP-a


Snažan rast potrošnje i proizvodnje u srpnju ugodno je iznenadio i analitičare.


»Očekivali smo rast i industrije i prometa u maloprodaji u odnosu na lipanj, no ovi su podaci povoljniji od naših očekivanja. Sasvim sigurno, rast prometa u trgovini na malo podržali su dobra turistička sezona te i dalje pozitivan doprinos kombinacije niske inflacije i ‘sezonskog obrasca’ na tržištu rada. Uz to, to je pozitivan efekt smanjivanja poreza na dohodak«, kaže Alen Kovač, makroekonomist u Erste banci.


Ističe kako ovi podaci predstavljaju nastavak pozitivnog trenda iz drugog kvartala i kako očekuje zadržavanje tih trendova i u ostatku godinu. Ukazuje i na to kako industrija zadržava stabilan pozitivan trend, što se zahvaljuje rastu inozemne potražnje.


U srpnju je rast industrijske proizvodnje i maloprodaje čak i ubrzan u odnosu na drugi kvartal, kada su prosječno i industrija i potrošnja porasle nešto više od 2 posto na godišnjoj razini.


»Industrijska proizvodnja dosad u ovoj godini ukazuje na trend oporavka, što uz snažnu turističku sezonu ukazuje na poboljšanje izgleda za rast gospodarstva u drugom dijelu godinu. A nakon pozitivnog iznenađenja za drugi kvartal, povećali smo naše procjene rasta BDP-a u cijeloj ovoj godini u raspon između 0,5 i 1 posto«, kaže Alen Kovač.


DZS je prošloga tjedna objavio da je bruto domaći proizvod (BDP) u drugom tromjesečju porastao 1,2 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je njegov najveći skok od trećeg kvartala 2008. godine.To je ujedno bio i treći kvartal zaredom kako je gospodarstvo poraslo, čime je potvrđeno da je izašlo iz šestogodišnje recesije.

Osim Alena Kovača, već su prošloga tjedna procjene rasta gospodarstva u ovoj godini povećali analitičari Splitske i Hypo-Alpe-Adria banke, koji očekuju rast BDP-a u ovoj godini od oko 1 posto.