Odluka o izradi nove razvojne strategije Ine otvara vrata novim planovima

Sisak opstaje s manje radnika, a u Rijeku se ulaže 400 milijuna eura?

Tihana Tomičić

Trgovački sud će odlučivati o Odboru izvršnih direktora, redom Mađara, a onda će se moguće otvoriti i pitanje kaznene odgovornosti onih koji su tražili zatvaranje rafinerija u Sisku i Rijeci



RIJEKA » Odluka Nadzornog odbora Ine, nakon maratonske sjednice u četvrtak, da se izradi nova strategija ne samo o razvoju rafinerija, nego o razvoju cijele Ine, da bi se potom na temelju te nove strategije kao potpuno nove platforme tek ponovno odlučivalo o tome što će biti s Ininim rafinerijama u Sisku i Rijeci, druga je pobjeda hrvatske strane u sporu s MOL-om u samo nekoliko dana. Prije toga, odlaskom sa sjednice uprave Ine blokirana je odluka o zatvaranju Rafinerije Sisak, a sada se radi o tome da je srušena neprofesionalna i tenedenciozna razvojna strategija, ‘Project Caliper’, koja je prezentirana prošlog tjedna u 5 do 12, doslovno nekoliko minuta prije početka spomenute sjednice Uprave s koje je dio članova otišao, pa će se sada na potpuno novim parametrima sagledavati budućnost nacionalne kompanije i proizvodnje nafte u Hrvatskoj uopće.


   Na taj način, realno, zasad su blokirane odluke o gašenju proizvodnje i prerade nafte i priča se vraća na novu startnu poziciju. Rezultat je to sastanka koji je održan u srijedu i na kojem su hrvatski članovi uprave i NO Ine sjeli zajedno s ministrom gospodarstva Ivanom Vrdoljakom i napokon svi zajedno dogovorili jedinstvenu strategiju oko spašavanja nacionalne naftne kompanije, uključujući i Sinišu Petrovića kao člana NO koji je donedavno davao dvojbene izjave o tome.


  


Nema popuštanja




Taj bi novi dokument, nova strategija razvoja Ine trebala dokazati da je 600.000 tona domaće proizvodnje nafte u Hrvatskoj, koja sada postoji, dovoljno za profitabilnost rada Rafinerije Sisak, a plan je da se ujedno nastavi inzistirati na obnovi i modernizaciji Rafinerije Urinj vrijednoj 400 milijuna eura, koja bi se izvodila fazno od 2017. do 2020. godine, tako da bi i financiranje tog projekta bilo fazno, dakle prihvatljivije za većinskog vlasnika. Za to vrijeme, plan je hrvatske strane da Sisak normalno radi, upravo kako bi nadoknadio smanjenu proizvodnju Urinja za vrijeme modernizacije za koju su u hrvatskoj Vladi i Ministarstvu gospodarstva vjeruju da će se na kraju morati provesti, upravo kako i stoji u ugovorima s MOL-om.


   – Nećemo popustiti. Sada smo se svi složili da imamo modele i alate da Mađare natjeramo na zadržavanje proizvodnje i prerade nafte u Hrvatskoj. U MOL-u nisu skrivali namjeru da od Ine naprave neki novi ‘Petrol’, trgovačku tvrtku za prodaju derivata s pumpnim stanicama i ništa više. Ali u tome neće uspjeti. Argumenti su na našoj strani – gašenjem rafinerije u Bosanskom brodu koje se očekuje iduće godine otvara se još dodatno blisko tržište u BiH, i to je za Rafineriju Sisak dodatni argument zašto ima tržišne uvjete za opstanak. A o Rijeci nećemo ni govoriti, pa zar bi krenuli u istraživanje Jadrana, a onda ostali bez vlastite rafinerije na moru?! To ne dolazi u obzir, to je čvrsta odluka ove Vlade – kaže nam jedan od pregovarača u ovom postupku. Napominje da Sisku ne treba obnova i dodatna ulaganja, jer među ostalim već ima pogone za koking, dok Urinj vapi za modernizacijom na koju će, smatra, MOL na kraju biti obavezan provesti.   

Novi korak


Jasno je da sva radna mjesta u Sisku neće moći biti zadržana, a po uzoru na rješavanje problema u Petrokemiji, i ovdje će se dio radnika zbrinuti uz pomoć otpremnina. Kako je poznato, Ina je već osigurala 400 milijuna kuna za otpremnine – radnici sa statusom branitelja će dobiti 375.000 kuna bruto, dok će ostalima pripasti 260.000 kuna bruto. »Smatramo da je to fer prema ljudima koji će morati otići, sukladno rezultatima poslovanja Siska, i to je stvar koju će rješavati tamošnja uprava. Ono što je u cjelini važno, to je da se zadrži rafinerija, dakle proizvodnja i prerada, to je ključ za nas«, kaže jedan od članova Vlade.


   U međuvremenu, hrvatski članovi uprave pokušat će još jednim korakom blokirati Mađare – na Trgovačkom sudu pokrenut će postupak zbog kršenja odredbi Zakona o trgovačkim društvima. Hrvatska strana, naime, smatra da je potrebno ukidanje Odbora izvršnih direktora Ine, redom Mađara koji su bili i autori sporne strategije razvoja Ine temeljem koje se željelo zatvoriti Sisak, a potom i Rijeku. A nakon odluke Trgovačkog suda sve je moguće, čak i traženje kaznene odgovornosti onih koji su u Ini donosili odluke mimo interesa same kompanije.


   Iako je navodno čak i u samom vrhu hrvatske Vlade već bilo sazrelo razmišljanje da će se od Siska možda morati odustati, a nastaviti se boriti za Urinj, ovi novi elementi rafinercima mogu dati dodati dodatni optimizam da će oba proizvodna pogona na kraju opstati.