Za nastavak preustroja i privatizacije

Sindikat metalaca protiv stečaja 3. maja

Hina

Šuljić kaže kako sindikat u procesu privatizacije 3. maja kao ulagača prihvaća tvrku Jadranska ulaganja



RIJEKA – Na stečaj 3. maja nećemo pristati jer smatramo da bi to značilo likvidaciju brodogradilišta, a podupiremo nastavak preustroja i privatizacije, kazali su danas predstavnici Sindikata metalaca Hrvatske (SMH) na konferenciji za novinare.


Glavni povjerenik SMH u 3. maju Juraj Šoljić rekao je da su radnici svjesni gubitaka brodogradilišta, ali da 3. maj sada podmiruje sve svoje obveze te da je stečaj posve neprihvatljiva mogućnost.


Na novinarski upit prihvaća li sindikat u procesu privatizacije 3. maja kao ulagača tvrku Jadranska ulaganja Šoljić je odgovorio da prihvaća. Ne želimo odugovlačiti i izbjegavati suočavanje s problemima, kazao je Šoljić naglasivši da treba nastaviti preustroj, a da na stečaj neće pristati.




Regionalni povjerenik SMH Branko Kužet rekao je da prema njegovim saznanjima, primjerice iz Italije, ni jedan stečaj brodogradilišta nije dobro završio te da najčešće vodi u likvidaciju. Od privatizacije očekuje ekonomsku konsolidaciju, kadrovski preustroj, tehnološku obnovu i ulaganja.


Regionalna povjerenica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Jadranka Tomašić istaknula je da za Primorsko-goransku županiju kada je u pitanju brodogradnja nema alternative i da ju ne može nadomjestiti ni jedna druga djelatnost.Sindikat je preuzeo svoj dio odgovornosti i imao aktivnu ulogu u svim zbivanjima u 3. maju, kazala je Tomašić te najavila okrugli stol na temu »Brodogradnja za nas, u ovom kraju, nema alternative«, koji će se održati 9. ožujka u Rijeci.


Na okrugli stol pozvani su predstavnici Ministarstva gospodarstva, Jadranbroda, Jadranskih ulaganja, saborski zastupnici i ministri iz Primorsko-goranske županije, predstavnici gradske i područne uprave, Hrvatske gospodarske komore, tvrtaka iz metalskog kompleksu, obrazovnih ustanova i drugi.