Poskupljenje i službeno

Rijeka – Zagreb devet kuna skuplje, Zagreb – Vrgorac sa 191 na 220 kuna

Bojana Mrvoš Pavić

Do kraja lipnja vozači će ENC moći od ARZ-a ili HAC-a kupiti po simboličnih 1,25 kuna (inače je cijena 122 kune), odnosno za kunu plus PDV, i s tim će uređajem cetarinu plaćati po starim cijenama ukoliko u startu uplate na svoj ENC račun najmanje 500 kuna



Cestarine na autocesti Rijeka-Zagreb, kao i na pravcima u vlasništvu Hrvatskih autocesta (HAC) od 1. lipnja poskupljuju za 15 posto za gotovinsko plaćanje, dok cijene ostaju na starom ukoliko se koristi elektronski sustav naplate (ENC) – potvrdili su ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić, predsjednik uprave ARZ-a Željko Denona i prvi čovjek HAC-a, Dražen Guštin.


To znači da će cestarina na autocesti Rijeka-Zagreb u jednom pravcu sada koštati 69 umjesto dosadašnjih 60 kuna za vozila prve kategorije, vožnja od Zagreba do Splita isto će vozilo koštati 180 umjesto 157 kuna, a do Vrgorca, kao zadnje točke autoceste prema Dubrovniku stajat će 220 umjesto 191 kunu. Vožnja od Zagreba do Lipovca bit će 120 umjesto dosadašnjih 105 kuna, od zagreba do Goričana 41 kunu. Poskupljuje i, osim domicilnom stanovništvu, mostarina preko Krčkog mosta, s 30 na 35 kuna.


Do kraja lipnja vozači će ENC moći od ARZ-a ili HAC-a kupiti po simboličnih 1,25 kuna (inače je cijena 122 kune), odnosno za kunu plus PDV, i s tim će uređajem cetarinu plaćati po starim cijenama ukoliko u startu uplate na svoj ENC račun najmanje 500 kuna. Za uplaćenih 500 kuna u promotivnom razdoblju do kraja lipnja, na račun će dobiti još 50 kuna gratis. Oni koji ENC već imaju, i dalje će cestarine također plaćati gotovo 22 posto niže nego sada, i moći će na račune uplaćivati minimalno stotinu kuna.




Ministar je zadovoljan planovima restrukturiranja HAC-a i ARZ-a, no oni, bez podizanja cijena cestarina, očito nisu dovoljni za oporavak ovih velikih gubitaša. Sada je, međutim, sigurno i to da će u ove dvije tvrtke biti otpuštanja, postepeno do kraja godine. Kako je potvrdio Guštin, iz HAC-a mora otići 200-tinjak ljudi, iz ARZ-a pak, kazao je Denona, njih šezdesetak. Broj blagajnika neće se mijenjati zbog, očekivanog, broja ENC-eva.