Polovično rješenje

Proizvodnja u Dini nastavlja se 1. rujna; zagrebački Dioki ide u stečaj

Bojana Mrvoš Pavić

Švicarska kompanija United Energy Commodities iskazala je interes za kupnju Dine pri čemu bi se s 5 milijuna eura švicarske isplate pokrile dospjele plaće radnika te s 1. rujnom pokrenula proizvodnja u Omišlju



ZAGREB Proizvodnja u Dini na Krku nastavit će se od 1. rujna dok Diokijev pogon u Zagrebu definitivno ide u stečaj – zaključeno je na današnjem sastanku ministara Slavka Linića i Radimira Čačića sa sindikatima Dine i Diokija. 


Kako je izvijestio Čačić, švicarska kompanija United Energy Commodities iskazala je interes za kupnju Dine pri čemu bi se s 5 milijuna eura švicarske isplate pokrile dospjele plaće radnika i to i onih Diokija u Zagrebu i Dine na Krku, a sa 15 milijuna eura obrtnog kapitala pokrenuo bi proizvodnju najkasnije do 1. rujna i time zaposlio sve ljude koji su u Dini radili. 


Za Dioki u Zagrebu, po svemu sudeći, više nema spasa.




Ministar financija Slavko Linić kazao je kako potencijalni partner za Dinu želi određena jamstva pa i Vlada treba preuzeti određene obveze. Odnosi se to, kako objašnjava, na potrebu nagodbe s bankama oko duga Dine, a to treba odraditi i s HEP-om, Carinskom i Poreznom upravom. 


– Kao sudionici nagodbe ćemo biti vezani uz odnose u Dini i to je jamstvo koje država daje vezano uz 5 milijuna eura koje bi inicijalno služili za početak isplata plaće, rekao je Linić.


Kako je nakon sastanka kazao predstavnik radnika Dine Predrag Mihaljević, Dinaši su s ovakvim ishodom zadovoljni i nadaju se skoroj isplati plaća.


– Dobili smo čvrsta jamstva za isplatu plaća iz 5 milijuna eura koje će isplatiti strateški partner, određeni su rokovi kada će to biti isplaćeno i nastavak proizvodnje u Dini, kazao je.


No, s druge strane, izrazito su nezadovoljni radnici Diokija sa zagrebačkog Žitnjaka koji najavljuju nove prosvjede, ovaj put ispred Hypo banke kao najvećeg vjerovnika Diokija. Poručuju da će u slučaju stečaja  tražiti svoja potraživanja po važećem kolektivnom ugovoru.


– Gospoda iz Vlade cijelo vrijeme prezentiraju spas Dine, a ne Diokija, a Dina je u 100 postotnom vlasništvu Diokija. Ako će jedan segment u Diokiju ostati raditi onda tražimo da se nas, maticu, zbrine prema važećem kolektivnom ugovoru, kazao je Mladen Matić iz Stožera za obranu Diokija. 


– Borit ćemo se do zadnjeg za svoja prava, doći ćemo na Markov trg, tražit ćemo svoje novce jer drugog izlaza nemamo, kazali su predstavnici Stožera.