Upozorenje radničkih vijeća Grupe "3. maj"

Prodaja mimo zakona: Milanovićeva vlada izdala “trećemajce”

Orjana Antešić



 Nema posla, i to je najveći problem – svjedočili su jučer iz »Motora i dizalica«, matuljskog TIBO-a, da i hale za montažu trupa u brodogradilištu zjape prazne. Radnici u »MiD-u«, njih 350,  tek su prekjučer dobili plaće za prosinac, uz poruku da na iduću ne računaju, kazala je njihova radnička predstavnica Bosiljka Zlojutro. TIBO-ovci su i gori jer prosinačku plaću još nisu ni vidjeli, prenio je predsjednik tamošnjeg RV-a Gordan Frlan. Sve je izvjesnije da austrijski Pewag neće preuzeti »midovce« dok u TIBO-u zasad imaju samo pisma namjere od dva potencijalna kupca, ali koji su već naznačili da bi između 60 i 70 radnika bilo višak, što je gotovo polovica sada zaposlenih u matuljskim pogonima. 



– U tom se Zakonu izričito kaže kako će se brodogradilišta, skupa sa svim povezanim društvima, privatizirati u cjelosti, baš kao što se po istom principu trebalo sprovesti obeštećenje i otpis dugovanja, istaknuo je Šoljić dok se Nada Jelinić-Starčević nadovezala sa konstatacijom da su se sa obeštećenjem za pomorsko dobro samo sanirale obveze i dugovi »Brodogradilišta »3. maj«, ali ne i ostalih društava u Grupi.


Bez favoriziranja


– Prema mojim saznanjima, »3. maj« je pod konto za izvlaštene nekretnine na pomorskom dobru dobio od države ne 3,2 nego čak 4 milijarde kuna. Postavlja se pitanje tko je onda odgovoran što se sa te 4 milijarde kuna nisu sanirale i naša tvornica »Motori i dizalice« i TIBO, zaključila je Jelinić-Starčević.  


Na jučerašnjoj pressici povukla se paralela s Brodosplitom i trogirskim škverom koji idu u privatizaciju kao cjelina. Štoviše, nije se išlo na »razbijanje« Brodosplita iako u sklopu tog škvera djeluje i Brodogradilište specijalnih objekata (BSO). Trećemajci su time dovedeni u bitno neravnopravan položaj, ustvrdili su svi sudionici jučerašnje konferencije za novinare, uz jasnu poruku kako se neće tolerirati favoriziranje jednog društva unutar njihove Grupe, a nauštrb svih ostalih.