Prognoza

Prihodi od turizma premašit će rekordnih osam milijardi eura?

Hina

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler



Rast dolazaka i noćenja turista pozitivno će utjecati na hrvatski bruto domaći proizvod (BDP), osobito potrošnju, dok bi prihodi od turizma ove godine mogli premašiti rekordnih 8 milijardi eura, ističe se u analizi Raiffeisenbank Austria (RBA), objavljenoj u utorak.


Prema podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS), u prvih šest mjeseci ove godine u Hrvatskoj je zabilježeno 16,6 milijuna noćenja turista, što je 4,4 posto više nego u istom lanjskom razdoblju.


»Podaci za prvih šest mjeseci potvrđuju naša očekivanja o još jednoj odličnoj turističkoj sezoni. Na razini cijele godine očekujemo nastavak rasta turističkih noćenja i sedmu godinu za redom«, navode analitičari RBA u osvrtu na jučer objavljene podatke DZS-a.




Ističu kako će se prelijevanje pozitivnih učinaka dobrih rezultata u turizmu odraziti i na ostale sastavnice BDP-a, osobito osobnu potrošnju.


Nedavno je DZS objavio da je u lipnju je promet u trgovini na malo porastao već 22. mjesec zaredom, što još nije zabilježeno od kada se vode ti podaci.


Osim zbog rasta plaća, potrošnja raste i zbog dobrih turističkih rezultata.


»Prihodi turizma, koje evidentira platna bilanca Republike Hrvatske, uz pretpostavku nastavka blago pozitivnih stopa rasta, mogli bi tek ove godine premašiti rekordnih 8 milijardi eura. Iako, nakon rekordne 2015., očekujemo ipak nešto blaže pozitivne stope rasta«, zaključuju analitičari RBA.Prema podacima Hrvatske narodne banke (HNB), prošle su godine prihodi od turizma porasli više od 7 posto, na rekordnih 7,96 milijardi eura.