Učinak u 20 mjeseci

Predstečajne nagodbe: odobreni planovi za spas 30.000 radnih mjesta

Jagoda Marić

Dosad je donesena odluka za 6.281 tvrtku, od čega je tek za 1.361 poduzeće već potvrđena nagodba na trgovačkom sudu, dok su za njih 704 vjerovnici prihvatili plan restrukturiranja i čeka se potvrda suda 

ZAGREB  Postupak predstečajnih nagodbi, koji je uveden radi financijskog restrukturiranja poduzeća, povratka likvidnosti i solventnosti u tvrtke koje su toliko bile opterećene dugovima da im je prijetio prestanak poslovanja, malo tko u Vladi više uopće i spominje. Predstečajne nagodbe su odlaskom bivšeg ministra financija Slavka Linića postale Vladino »neželjno dijete«, pa su tako zaboravljene i najave premijera Zorana Milanovića s početka godine o tome da ta mjera ima svoj rok trajanja, da će se uskoro razgovarati o njezinu ukidanju, ali da će se započeti procesi završiti. Uz to više nitko ne govori ni o učincima predstečajnih nagodbi, iako je Fina ovih dana objavila podatke o rezultatima provođenja tih postupaka u posljednjih 20 mjeseci otkad je zakon na snazi.    Prestečajnu nagodbu tako je do 1. kolovoza zatražilo 7.025 tvrtki, koje zapošljavaju 55.584 radnika, a njihove su ukupne obveze bile gotovo 63 milijarde kuna. Dosad je donesena odluka za 6.281 tvrtku, od čega je za 1.361 poduzeće već potvrđena nagodba na trgovačkom sudu, a u 704 slučaja vjerovnici su prihvatili plan financijskog restrukturiranja, te se još čeka potvrda suda. To znači da je nagodba prihvaćena ili će najvjerojatnije biti prihvaćena za trećinu poduzeća u kojima je postupak završen ili je u završnoj fazi dok je za čak dvije trećine tvrtki odbačen prijedlog nagodbi ili je postupak prije toga obustavljen.

   U tvrtkama za koje je sud potvrdio nagodbu ili su vjerovnici donijeli plan, zaposleno je gotovo 30 tisuća ljudi, a ukupna je vrijednost sklopljenih nagodbi i prihvaćenih planova 33 milijarde kuna, kolike su bile i obveze tvrtki što bi sada trebale biti reprogramirane, otpisane ili pretvorene u udjele. Nagobe su odbijene za 4. 216 tvrtki u kojima radi oko 12 tisuća ljudi, a njihove su obveze 16 milijarda kuna. Sudbina tih poduzeća rješavat će se u brzom stečaju, što gotovo sigurno znači likvidaciju. Postupci za 744 tvrtke još traju, pa se tek treba odlučiti o sudbini 13 tisuća radnika i 13 milijardi kuna obveza.


   Većina predmeta čak njih 6.254 odnose se na tvrtke u kojoma su obveze bile manje od po deset milijuna kuna i oni ukupno zapošljavaju 16 tisuća radnika, što znači da imaju manje od tri radnika u prosjeku. Čak 38,7 tisuća radnika zaposleno je u preostalih 777 tvrtki, a na njih se odnosi i najveći dio obveza – 56 milijarda kuna.    Kako je i očekivano u najvećim su problemima građevinarstvo, prerađivačka industrija i trgovina na malo, pa su oni najviše i tražili predstečajne nagodbe. U te tri grane predstečajnu nagodbu zatražilo je 3.818 poduzeća, s ukupno 39 tisuća zaposlenih i i gotovo 40 milijarda kuna obveza. U građevinarstvu se kroz predstečajnu nagodbu tražio spas za 11 tisuća radnika i rješenje za 15,4 milijarde kuna obveza, a prerađivačka industrija je u predstečajnim nagodbama prijavila 13 milijarda kuna obeza, a o odlukama stečajnih vijeća ovisila je sudbina 20 tisuća radnih mjesta.    Najviše predmeta bilo je u Zagrebu gdje je u 1.885 zahtjeva za predstečajnom nagodbom bilo prijavljeno 25 milijarda kuna obveza, a u tim je tvrtkama radilo oko 14 tisuća radnika.  

  Čeka se odluka još jednog suda o predstečajnim nagodbama – Ustavni sud je prije više od godinu dana dobio nekoliko zahtjeva za ocjenu ustavnosti tog zakona, a kako sada stvari stoje odluku bi mogao donijeti kada se završe svi postupci za koje su predani zahtjevi