Vrtimo se u krug

Predsjednica u Opatiji opalila po Vladi i po Milanoviću: ‘Zatekla sam zapuštenu i pasivnu Hrvatsku’

Aneli Dragojević Mijatović

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Veli da Ministarstvo financija ne može sve. Usporedila je to s raftingom gdje jedan vesla, drugi ne veslaju, i umjesto da idemo naprijed, vrtimo se u krug. Upravo to se, kaže, dešava s našim gospodarstvom



OPATIJA Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović danas je sa Savjetovanja ekonomista u Opatiji rekla da je prije 5 godina kada je postala predsjednica, Hrvatska bila zahvaćena dubokom gospodarskom krizom, zapuštena i pasivna, te je, kaže, na svim područjima trebalo potaknuti promjene.


Ona je sama, veli, ustrajala na poticanju privatnog sektora, obrazovanje i demografiju apostrofirala kao ključna područja, tražila provedbu reformi, sve kako bi se olakšalo poslovanje privatnom sektoru s ciljem otvaranja radnih mjesta. Također, kazala je, od Vlade je tražila ustrajanje pri ostvarenju zajedničkih ciljeva.


– Danas mogu reći da smo u tome djelomično uspjeli, i to zahvaljujući prije svega poreznoj reformi, kazala je, dodajući da je posebno veseli činjenica da su u tom segmentu poslušane upravo preporuke njenog ekonomskog Vijeća.


Foto Vedran Karuza


Foto Vedran Karuza





– Nisam međutim zadovoljna time što dio državne strukture radi, a drugi su neaktivni, rekla je.


Veli da Ministarstvo financija ne može sve. Usporedila je to s raftingom gdje jedan vesla, drugi ne veslaju, i umjesto da idemo naprijed, vrtimo se u krug. Upravo to se, kaže, dešava s našim gospodarstvom.



– Pozitivnih elemenata ima sve više ali Hrvatska tek treba dosegnuti željeni gospodarski rast od 5 posto godišnje. Tek tada će naši građani i naše obitelji osjetiti taj rast na standardu.


Rastemo, ali neravnomjerno, preosjetljivi smo na vanjske okolnosti, a taj će se rast koji imamo još i usporavati na 2 posto jer temelje za brži snažni rast u dugom roku još nismo uspostavili.


Sve to utječe na demografske trendove, rekla je predsjednica, istaknuvši ključne zadatke koje treba ispuniti a to su digitalizacija javne uprave, rast razine zaposlenosti, poboljšanje gospodarske diplomacije i reforma pravosuđa tako da ono osigurava pravednost i pravnu sigurnost, posebno investitorima.


Kaže i da moramo stvoriti uvjete da se o našim ljudima ne govori u socijalnim terminima, jer ljudi ne traže socijalnu pomoć nego dobro plaćeno radno mjesto, poručila je Grabar Kitarović.


Njen je govor u ekonomskim krugovima protumačen kao politički i predizborni, te kritički, ali ipak balansirajući prema Vladi te iznimno kritički prema Vladi tadašnjeg premijera Zorana Milanovića, koji je sad njen protukandidat na predstojećim predsjedničkim izborima, imajući u vidu to što je Hrvatsku 2015. opisala u crnim tonovima. U ime premijera skupu se obratio ministar Ćorić rekavši da je u odnosu od prije 5 godina puno toga napravljeno ali da strukturu ekonomije uistinu treba dalje mijenjati.