HEP ulaže u rukovoditelje

Pola milijuna kuna za tečaj stranih jezika

Ladislav Tomičić

Tečajeve stranog jezika za svoje rukovoditelje HEP će na koncu platiti onoliko koliko bude iznosila najpovoljnija ponuda zainteresiranih škola stranih jezika



ZAGREB  Hrvatska elektroprivreda i HEP toplinarstvo staraju se da se njezini rukovoditelji i voditelji HEP-ovih timova ne proslave na način na koji se svojim govorom u Europarlamentu proslavila SDP-ova saborska zastupnica Ingrid Antičević Marinović. Ova državna tvrtka, naime, raspisala je javnu nabavu za organiziranje i izvođenje individualnih tečajeva poslovnog engleskog i njemačkog jezika u 2013. godini, a vrijednost ove nabave procijenila je na pola milijuna kuna. Dakako, to ne znači da će cjelokupan iznos biti potrošen. Tečajeve stranog jezika za svoje rukovoditelje HEP će na koncu platiti onoliko koliko bude iznosila najpovoljnija ponuda zainteresiranih škola stranih jezika. 


U natječajnoj dokumentaciji HEP-a stoji da će se nastava engleskog i njemačkog jezika odvijati u sjedištu društava u Vukovarskoj 37 i Miševečkoj 15 a. U troškovniku je pak navedeno da će izvođenje individualnih tečajeva biti organizirano u dvije grupe. Jednu grupu sačinjava 18 ljudi, koji će slušati 140 sati predavanja, a drugu jedan polaznik, za kojeg će se također držati 140 nastavnih sati poslovnog engleskog ili njemačkog jezika. 



HEP-ova investicija u znanje poslovnog jezika teško da će utjecati na mišljenje Ministarstva gospodarstva, koje u posljednje vrijeme iskazuje nezadovoljstvo predsjednikom Uprave poduzeća Zlatkom Koračevićem. Ministar Ivan Vrdoljak, naime, nezadovoljan je upravo HEP-ovim investiranjem, odnosno zastojem investicija i svih velikih projekata. Osim resornog ministra, nezadovoljstvo iskazuju i građani zbog sve većih cijena poskupljenja struje i grijanja. Zbog izostanka konkretnog odgovora HEP-a, nije poznato je li individualni tečaj poslovnog jezika namijenjen (i) predsjedniku Uprave HEP-a Koračeviću, ali ukoliko tečaj za jednog čovjeka jest namijenjen njemu – prilično su visoki izgledi da dva puta po sedamdeset sati poslovnog jezika Koračević iz objektivnih razloga neće stići odslušati. 





U HEP-u smo se interesirali za koga će biti organizirani predmetni individualni tečajevi, ali konkretan odgovor – na koji smo čekali devet dana – nismo dobili. 


– Individualne tečajeve poslovnog engleskog i njemačkog jezika planiramo organizirati za potrebe zaposlenika u skladu s potrebama i prihvaćenim planovima edukacije u društvima HEP grupe za 2013. godinu, stoji u odgovoru Službe za odnose s javnošću Hrvatske elektroprivrede. 


Na pitanje je li takav ili sličan natječaj HEP provodio i prošle godine, odgovor glasi: »U  2012. godini HEP nije provodio takav ili sličan natječaj«.


– Predmetnu vrstu usluge HEP ne organizira svake godine. Nabavu provodimo u skladu s potrebama, odobrenim planiranim aktivnostima  i financijskim sredstvima za tekuću godinu, a obavit će se temeljem otvorenog postupka javne nabave, pojasnili su iz HEP-a. 


Ipak, Hrvatska elektroprivreda poznaje praksu dodatnog educiranja svojih rukovoditelja, odnosno poučavana stranih jezika. 


– U skladu s provedenim natječajima HEP je ranijih godina organizirao tečajeve poslovnog engleskog i njemačkog jezika sa školama stranih jezika Pro image – poduka stranih jezika, AEGIS – jezični centar d.o.o., Wispra d.o.o. za tečajeve stranih jezika i prevođenje te Octopus – jezične usluge, napomenuli su iz HEP-ove službe za odnose s javnošću.