Nazad u recesiju

Pad potrošnje: podbacili prihodi od trošarina na cigarete, pivo i alkohol

Jagoda Marić



    Tako su ukupni prihodi u listopadu bili 9,5 milijardi kuna i pali su za sto milijuna kuna u odnosu na isti mjesec 2010. godine. U najvećem je to dijelu posljedica pada prihoda od trošarina koji su u listopadu ove godine iznosili 951 milijun kuna i pali su za oko 400 milijuna kuna u odnosu na lanjski listopad, što je pad od 30 posto. Najviše su, i to za oko 360 milijuna kuna, podbacili prihodi od trošarina na duhan i cigarete. Za oko deset posto pali su u listopadu u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec i prihodi od trošarina na naftne derivate, pivo i alkohol. Pad svih tih trošarina slika je onoga što se događa s potrošnjom u Hrvatskoj. 


    Iako se ne radi o tako velikom padu listopad bilježi i manje prihode od poreza na dohodak i PDV-a, što također sugerira da se događa smanjenje gospodarske aktivnosti u zemlji, ali i smanjenje potrošnje i to je znak da nakon blagog rasta u drugom i trećem tromjesečju Hrvatsku potkraj godine ponovno zahvaća kriza i da je izgledna nova recesija. 


    Inače proračunski su prihodi u deset mjeseci ove godine bili 89,3 milijarde kuna, što je 630 milijuna kuna manje nego u prethodnoj godini. Država je potrošila 98,43 milijarde kuna, otprilike isto kao i prošle godine, pa je tako u deset mjeseci njezin trošak bio devet milijardi kuna veći od zarade.