Sabilizacija eurozone

PRVO TROMJESEČJE 2017.: Stabilan tempo rasta gospodarstva EU-a. Hrvatska prati trend

Hina

snimio Sergej Drechsler

snimio Sergej Drechsler

Među zemljama članicama čiji su podaci bili raspoloživi Eurostatu, najizrazitiji rast na kvartalnoj razini zabilježen je u Rumunjskoj, za 1,7 posto, Latviji, za 1,6 posto, te Sloveniji i Litvi, gdje su aktivnosti porasle za 1,5 odnosno 1,4 posto. Najslabije je pak gospodarska aktivnost na kvartalnoj razini rasla u Velikoj Britaniji, za 0,2 posto.



LUXEMBOURG/ZAGREB – Gospodarstvo Europske unije i eurozone u prvom je tromjesečju 2017. raslo nepromijenjenom dinamikom na kvartalnoj i godišnjoj razini, a isti je trend zabilježila i Hrvatska, pokazale su u četvrtak najnovije procjene Eurostata.


U EU u cjelini sezonski prilagođen bruto domaći proizvod (BDP) u prvom je tromjesečju porastao revidiranih 0,6 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, kada je uvećan po istoj stopi, objavio je u četvrtak europski statistički ured.


Prvotna procjena Eurostata iz svibnja pokazivala je za prvi kvartal rast od 0,5 posto.




U Hrvatskoj je sezonski prilagođeni BDP u prvom tromjesečju 2017. prema prethodna tri mjeseca uvećan za 0,6 posto, kao u i prethodnom tromjesečju, pokazalo je izvješće Eurostata.


Među zemljama članicama čiji su podaci bili raspoloživi Eurostatu, najizrazitiji rast na kvartalnoj razini zabilježen je u Rumunjskoj, za 1,7 posto, Latviji, za 1,6 posto, te Sloveniji i Litvi, gdje su aktivnosti porasle za 1,5 odnosno 1,4 posto.


Najslabije je pak gospodarska aktivnost na kvartalnoj razini rasla u Velikoj Britaniji, za 0,2 posto.


U eurozoni je BDP na kvartalnoj razini uvećan za revidiranih 0,6 posto, nakon 0,5-postotnog rasta u četvrtom tromjesečju 2016. godine. Prvotna procjena Eurostata iz svibnja pokazivala je rast od 0,5 posto, navode u izvješću.


Većina zemalja s rastom višim od prosjeka EU


Na godišnjoj je razini BDP na razini 28-članog EU-a porastao revidiranih 2,1 posto, nakon 2,0-postotnog u prethodnom tromjesečju. Prvom procjenom Eurostata iz svibnja rast je bio procijenjen u visini dva posto.


U Hrvatskoj je BDP porastao za 3,4 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine. Po istoj je stopi uvećan i u prethodnom, četvrtom tromjesečju 2016. godine, pokazuje Eurostatovo izvješće.


Daleko najveći rast među članicama čiji su podaci bili raspoloživi Eurostatu – od čak 5,6 posto – ostvarila je Rumunjska, a u stopu je slijedi Slovenija, s rastom BDP-a od pet posto. Korak s njima drže i baltičke zemlje – Litva, s rastom od 4,1 posto te Latvija i Estonija sa 4,0-postotnim rastom BDP-a.


Među vodećim gospodarstvima EU najveći je rast imala Španjolska, od tri posto, a slijede Velika Britanija, s rastom od dva posto, te Italija i Francuska, čija su gospodarstva rasla po stopi od 1,2 odnosno jedan posto.


Najslabiji rast BDP-a zabilježen je u Grčkoj, od 0,4 posto, nakon 1-postotnog pada u prethodnom tromjesečju.


U 19-članoj eurozoni u prvom je tromjesečju BDP na godišnjoj razini uvećan za revidiranih 1,9 posto, nakon 1,8-postotnog rasta u prethodnom tromjesečju. Prva procjena pokazivala je 1,7-postotni rast za prvo tromjesečje.


Radi lakše usporedbe s vodećim gospodarstvima svijeta i najvećim trgovinskim partnerima EUROSTAT objavljuje i procjenu rasta američkog gospodarstva, izračunavši da je najveće svjetsko gospodarstvo u prvom tromjesečju poraslo 0,3 posto na kvartalnoj i dva posto na godišnjoj razini.