Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
14. listopada 2019.
Novi zakoni

PDV na kruh, mlijeko, knjige, lijekove... od danas 5%, ugostiteljima niža stopa od 10%

Foto: Nikola Vilić / CROPIX
Foto: Nikola Vilić / CROPIX
Autor:
Objavljeno: 1. siječanj 2013. u 9:25 2013-01-01T09:25:36+01:00

S početkom 2013. godine na snagu stupa niz novih zakona - izmjene Zakona o PDV-u, Zakon o fiskalizaciji u prometu gotovinom, izmjene zakona o porezu na dohodak, o doprinosima, novi Zakon o poštanskim uslugama, itd.

Na kruh, mlijeko, knjige, lijekove, ortopedska pomagala i kino-ulaznice od danas se plaća PDV po stopi od 5 posto, dok se snižena stopa PDV-a od 10 posto počinje primjenjivati za usluge pripremanja hrane i obavljanje usluga prehrane te bezalkoholna pića i napitke, vino i pivo u ugostiteljskim objektima, a ugostitelji su i prvi obveznici fiskalizacije.

S početkom 2013. godine na snagu, naime, stupa niz novih zakona - izmjene Zakona o PDV-u, Zakon o fiskalizaciji u prometu gotovinom, izmjene zakona o porezu na dohodak, o doprinosima, novi Zakon o poštanskim uslugama, itd.

Izmjene Zakona o PDV-u, koje su usklađene s direktivama EU, znače i napuštanje nulte stope PDV-a, pa tako Hrvatska sada ima tri stope PDV-a - opću stopu od 25 posto, te dvije snižene stope, od 10 posto te od 5 posto, što je i najniža stopa PDV-a koju dopušta EU.

Tom najnižom stopom bit će oporezovani proizvodi koji su do sada imali nultu stopu, odnosno kruh, mlijeko, knjige i znanstveni časopisi, lijekovi, ortopedska pomagala i kino ulaznice.

Procjena je Ministarstva financija da će primjena stope PDV-a od 5 posto povećati prihode državnog proračuna za otprilike 1,3 milijarde kuna na godišnjoj razini.

Uvođenjem stope PDV-a od 5 posto najvjerojatnije će doći do rasta cijene kruha i osnovnih vrsta peciva za taj iznos, korekcije će vjerovatno biti i kod cijena mlijeka, no o tome će svaka pekarska i mljekarska tvrtka odlučiti samostalno, najavili su krajem prošlog tjedna u udrugama Žitozajednica i Croatiastočar, dok iz trgovačkih lanaca uglavnom poručuju kako još razgovaraju sa svojim dobavljačima i nadaju se da do rasta cijena najvažnijih proizvoda za sada neće doći.

S početkom 2013. stopa PDV-a na ugostiteljske usluge pada s 25 posto na 10 posto. Ta se snižena stopa od 10 posto primjenjuje na usluge pripremanja hrane i obavljanje usluga prehrane u ugostiteljskim objektima te pripremanje i usluživanje bezalkoholnih pića i napitaka, vina i piva u tim objektima.

A ugostitelji s početkom godine postaju i prvi obveznici fiskalizacije, jer na snagu stupa i Zakon o fiskalizaciji u prometu gotovinom koji Ministarstvu financija treba omogućiti efikasan nadzor nad ostvarenim prometom gotovinom i suzbijanje sive ekonomije.

Ministarstvo financija procjenjuje kako će u prvoj godini fiskalizacija državom proračunu donijeti oko pola milijarde kuna veće prihode, a idućih godina više od milijardu kuna.

Zakon će se provoditi u tri faze, a prvi će njime biti obuhvaćeni ugostitelji te veliki i srednje veliki poduzetnici, bez obzira na djelatnost koju obavljaju.

Ti poduzetnici i ugostitelji moraju imati elektronički naplatni uređaj i to softverski prilagođen za postupke fiskalizacije, jer moraju podržavati digitalni potpis i omogućiti internet vezu s Poreznom upravom, te moraju imati digitalni certifikat koji izdaje Fina.

Fiskalizacija predviđa da se svaki račun za bilo koju ugostiteljsku uslugu prije izdavanja pošalje Poreznoj upravi na ovjeru, a Porezna će mu dodijeliti jedinstveni identifikator računa - JIR, koji se, kako je predviđeno, u roku par sekundi treba vratiti te tek nakon toga ugostitelj može račun i ispisati. Poreznoj upravi JIR će omogućiti da kontrolira je li iskazani porez na kraju i završio u proračunskoj blagajni, a građanima da sami, putem sms-a, web-om ili u samoj Poreznoj upravi, provjere je li njihov račun ovjeren u Poreznoj.

S početkom 2013. na snagu stupa i odredba izmjena Zakona o PDV-u kojom je povećan prag za upis u registar obveznika PDV-a na 230.000 kuna (sa 85.000 kuna).

Početak 2013. godine donosi niz novosti i u drugim poreznim zakonima, pa tako na snagu stupaju i izmjene Zakona o porezu na dohodak, a od izmjena Zakona o porezu na dobit na snagu stupa odredba po kojoj se sva reinvestirana dobit koja se unese u temeljni kapital, a to se registrira na trgovačkom sudu, oslobađa plaćanja poreza na dobit.

S početkom 2013. prestaje pak oporezivanje trošarinama luksuznih predmeta - nakita, satova, odjeće i obuće od krzna i kože reptila, pirotehničkih proizvoda za vatromete i oružje, jer na snagu stupa i Zakon o prestanku važenja Zakona o posebnom porezu na luksuzne proizvode.

Od početka ove godine uvodi se i potpuna liberalizacija tržišta poštanskih usluga, jer s 1. siječnja na snagu stupa i posve novi Zakon o poštanskim uslugama.

S prvim danom 2013. počinje primjena snižene stope PDV-a od 10 posto za usluge pripremanja hrane i obavljanje usluga prehrane te na bezalkoholna pića i napitke, vino i pivo u ugostiteljskim objektima, što bi, prema očekivanjima Ministarstva turizma i Vlade, trebalo pridonijeti smanjenju cijena, povećanju investicija i zapošljavanja u sektoru.

Snižena stopa PDV-a u ugostiteljstvu, koja stupa na snagu 1. siječnja ove godine sukladno Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dodanu vrijednost, jedna je od dugo očekivanih dugoročnih mjera u sektoru. Ta je mjera i jedan od pet strateških ciljeva Ministarstva turizma, a usuglašena već na početku mandata nove Vlade.

Takva niža, odnosno diferencirana stopa PDV-a na usluge iz područja ugostiteljstva sukladna je i direktivi EU-a te uvjete poslovanja hrvatskog turizma i ugostiteljstva približava onim u konkurentskim, mediteranskim i drugim europskim zemljama, gdje se ta stopa u prosjeku kreće od 5 do 10 posto.

Osim nove, snižene stope od 10 posto za usluge pripremanja hrane i obavljanje usluga prehrane u ugostiteljskim objektima te pripremanje i usluživanje bezalkoholnog pića i napitaka, vina i piva u tim objektima, u Hrvatskoj se već primjenjuje niža stopa PDV-a od 10 posto za usluge smještaja ili smještaja s doručkom, polupansiona ili punog pansiona u svim vrstama komercijalnih ugostiteljskih smještajnih objekata, te na usluge agencijskog posredovanja za navedene usluge. Ta stopa ostaje i dalje na snazi, a uvedena je 2006. godine.

Jedna od očekivanih i preporučenih 'posljedica' smanjenja stope PDV-a za ugostiteljstvo na 10 posto trebala bi biti i sniženje cijena usluga, hrane i pića, što su za sada najavili samo mali i obiteljski hoteli i to 5 do 10 posto niže cijena domaćih vina i vode u njihovim objektima.

Osim sniženja cijena od primjene te stope Ministarstvo turizma očekuje i povećanje investicija u sektoru te zapošljavanja, što se događalo i u drugim zemljama koje su snižavale tu stopu.

Ceh ugostitelja Hrvatske obrtničke komore na svom je nedavnom kongresu ugostiteljima-obrtnicima preporučio smanjenje cijena te vjeruje da će to ugostitelji i učiniti, ali za sada još nema takvih konkretnih najava.

Ugostiteljima je ostavljeno da sami izračunaju ekonomsku cijenu i vide što i za koliko mogu smanjiti, pri čemu se ne očekuje da to smanjenje bude za smanjenje stope (koja sa 25 posto pada na 10 posto), ali će ga vjerojatno biti i na hrani i na piću, osim na alkoholu na koji se snižena stopa PDV-a ionako ne odnosi.

Iz udruga hotelijera pak naglašavaju da se možda više u tom smislu treba govoriti ne o padu, nego o konkurentnijim cijenama i preusmjeravanju novca u investicije u hotelijerstvu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.