Ministar gospodarstva Horvat

Osigurane tri minimalne plaće za Uljanik: O radnicima i Upravi ovisi hoće li ih uzeti

Hina

snimio Milivoj Mijošek / Glas Istre

snimio Milivoj Mijošek / Glas Istre

"Određeni vjerovnici Uljaniku su uplatili novac pa su automatizmom radnicima koji su prvi uneseni u evidenciju Fine bruto plaće za rujan počele stizati na račune", rekao je jučer predsjednik Štrajkaškog odbora i čelnik Jadranskog sindikata Boris Cerovac, dodajući kako je riječ o tridesetak radnika, no još se ne zna koji su vjerovnici uplatili novac.



ZAGREB – Državna sredstva za tri minimalne plaće radnika Uljanika su osigurana, a o menadžmentu i radnicima ovisi hoće li se ona koristiti, izjavio je u petak ministar gospodarstva Darko Horvat.


Na pitanje novinara ima li informaciju da je dio radnika Uljanika dobio plaću, Horvat je odgovorio da u ovom trenutku on nije taj koji osigurava plaću za radnike Uljanika, ali i da država ima metode po kojima su osigurane tri minimalne plaće za radnike Uljanika.


“Hoće li se to koristiti ovisi o menadžmentu i samim radnicima Uljanika. Ali ovakvom načinu na koji je do sada financirana brodogradnja, takvom načinu došao je kraj i neki novi modeli drugačijeg ugovaranja brodova moraju se pojaviti početkom sljedeće godine”, rekao je Horvat odgovarajući na pitanja novinara prije prve sjednice Nacionalnog inovacijskog vijeća.




Inače, prema jučerašnjim informacijama iz Štrajkaškog odbora, na račune Uljanikovih radnika počela je stizati plaća za rujan, no ne svima. Naime, uplatom nekih vjerovnika plaću je, prema informacijama od jučer poslijepodne, bilo dobilo tek tridesetak radnika, a štrajk na radnim mjestima traje do pune isplate plaća.


“Određeni vjerovnici Uljaniku su uplatili novac pa su automatizmom radnicima koji su prvi uneseni u evidenciju Fine bruto plaće za rujan počele stizati na račune”, rekao je jučer predsjednik Štrajkaškog odbora i čelnik Jadranskog sindikata Boris Cerovac, dodajući kako je riječ o tridesetak radnika, no još se ne zna koji su vjerovnici uplatili novac.


S druge strane radnici čekaju minimalac oko 2.700 kuna, koji bi, prema nekim navodima, trebao biti uplaćen početkom idućeg tjedna. Taj bi minimalac osigurala Agencija za osiguranje radničkih tražbina, koja, osim u slučaju stečaja, može osigurati tri minimalne plaće radnicima u slučaju blokade računa poslodavca.


Uz taj minimalac od 2.700 kuna, očekuje se da bi radnici Uljanika tijekom idućeg tjedna trebali dobiti ukupni iznos bruto plaće. Naime, na sastanku s brodovlasnicima čiji se brodovi grade u Uljaniku oni su – ako je to potrebno – izrazili spremnost “uplatiti avanse kako bi se radnicima osigurala puna plaća za rujan”.