Uspješna transformacija

Od problema do uspjeha: Dionice crikveničkog Jadrana ponovno na Zagrebačkoj burzi

Hina

Crikvenički Jadran je u većinskom državnom vlasništvu, a Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) je početkom studenoga prošle godine objavio javni poziv za iskazivanje interes za kupnju 34.754.768 dionica odnosno 70,74 posto dionica Jadrana



Dionice crikveničkog Jadrana uvrštene su na službeno tržište Zagrebačke burze, a prvi dan trgovanja dionicama te hotelijersko-turističke bit će u srijedu, 10. siječnja, objavili su u ponedjeljak Zagrebačka burza i Jadran.


Upravno vijeće Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) u petak je izdalo odobrenje za prospekt uvrštenja, a Burza je u ponedjeljak donijela rješenje da se na službeno tržište uvrsti 49.131.669 dionica Jadrana (oznake JDRN-R-B), pojedinačnog nominalnog iznosa od 10 kuna.


Tako će se od srijede, 10. siječnja ponovno na Burzi trgovati dionicama Jadrana. Naime, dionice Jadrana su krajem 2011. povučene s redovitog tržišta jer je ta crikvenička tvrtka završila u stečaju, iz kojega je izišla 2014. godine.




Iz Jadrana ističu kako su uvrštenju na službeno tržište prethodile »cjelovite i sveobuhvatne pripreme pravnog, financijskog i poreznog dubinskog snimanja kao i rješavanje određenih pravnih pitanja preuzetih iz stečajnog postupka«.


»Uvrštenje dionica Jadrana na službeno tržište Zagrebačke burze rezultat je svih naših nastojanja da Jadran transformiramo iz najvećeg crikveničkog problema u najveći crikvenički potencijal i pokretač razvoja. Ovim potezom želimo kompaniju učiniti još transparentnijom prema investitorima. Uvjereni smo u ozbiljan rast na turističkom tržištu provedbom našeg strateškog poslovnog plana do 2025. godine«, izjavio je u priopćenju predsjednik Uprave Jadrana Dino Manestar.


U priopćenju se podsjeća da se od 2010. do 2014. godine nad Jadranom vodio stečajni postupak, u kojem je utvrđeno više od 700 milijuna kuna gubitaka i 13 godina blokade računa.


»Restrukturiranje Jadrana u stečaju uključivalo je pretvaranje potraživanja u dionice za većinu vjerovnika, dok su bivši i sadašnji radnici, vjerovnici prvog višeg isplatnog reda stekli pravo na namirenje svojih tražbina 50 posto u dionicama, a 50 posto u novcu u roku od 60 mjeseci od pravomoćne potvrde stečajnog plana.


Uprava Jadrana je tih 50 posto u novcu, što je iznosilo 30,5 milijuna kuna, isplatila dvije godine prije roka te je time zaključen nadzor Trgovačkog suda u Rijeci nad ispunjenjem stečajnog plana. Završetkom stečajnog postupka 2014. godine, pretvaranjem tražbina u dionice, Republika Hrvatska i Centar za restrukturiranje i prodaju postali su najveći pojedinačni dioničari te drže preko 70 posto dionica za koje je u tijeku postupak javnog prikupljanja obvezujućih ponuda«, navodi se u priopćenju.


Jadran u vlasništvu na crikveničkoj rivijeri ima osam hotela, dva autokampa i turističko naselje.


Odmah nakon izlaska iz stečaja Jadran je započeo investicijski ciklus koji do sada iznosi više od 110 milijuna kuna, a koji je uključivao podizanje kategorije dva najveća hotela iz grupacije – Omorika i Katarina – na četiri zvjezdice te hotela Slaven i kampa Selce na tri zvjezdice, dok je u kolovozu prošle godine završena investicija u design boutique hotel Esplanade koji je kategoriziran s visoke četiri zvjezdice, navodi se u priopćenju.


Inače, crikvenički Jadran je u većinskom državnom vlasništvu, a Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) je početkom studenoga prošle godine objavio javni poziv za iskazivanje interes za kupnju 34.754.768 dionica odnosno 70,74 posto dionica Jadrana.


CERP je zaprimio 22 pisma namjere za kupnju tog većinskog udjela u Jadranu, a ti su zainteresirani investitori pozvani da predaju obvezujuće ponude za što je rok početak idućeg tjedna odnosno 15. siječnja 2018. do 14,00 sati.


Krajem studenoga Upravno vijeće CERP-a donijelo je odluku o početnoj cijeni i provedbi postupka prikupljanja obvezujućih ponuda, a prema toj odluci početna cijena za 70,74 posto dionica crikveničkog Jadrana je 193,9 milijuna kuna.


Uz to, zainteresirani za Jadran trebaju ponuditi i dokapitalizaciju iz vlastitih sredstava i to u iznosu od najmanje 200 milijuna kuna, koju će morati izvršiti u roku od šest mjeseci od dana sklapanja ugovora o prodaji.