Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 6
Sutra: 10° 10° 6
18. siječnja 2020.
Konferencija u Splitu

Nedostaje nautičkih vezova. Što Hrvatska može napraviti?

Foto Vedran Karuza
Foto Vedran Karuza
Autor:
Objavljeno: 11. travanj 2019. u 16:30 2019-04-11T16:30:48+02:00

Upitno je koliko nautičkih vezova ima u lukama otvorenim za javni promet

SPLIT  Hrvatska ostvaruje rast nautičkog turizma pa treba ukloniti nedostatak nautičkih vezova, rečeno je u četvrtak, prvoga dana dvodnevne konferencija nautičkog turizma u organizaciji HGK-a.

Pomoćnik ministra mora, prometa i infrastrukture Anđelko Petrinić je istaknuo kako u Hrvatskoj nedostaje nautičkih vezova. Upitno je koliko nautičkih vezova ima u lukama otvorenim za javni promet, rekao je Petrinić.

Načelnik sektora u Upravi sigurnosti plovidbe Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Boško Ercegovac rekao je da podaci za nautički turizam za 2018. godinu pokazuju kako Hrvatska bilježi porast turističke djelatnosti, pri čemu je charter najznačajniji, a i dalje raste. Pad od tri posto zabilježen je u dolascima stranih jahti i brodica, a prosječno svake godine u Hrvatsku dođe takvih 60 tisuća plovila.

»Država ulaže velik novac u obnovu luka otvorenih za javni promet, a postoje i značajne privatne investicije u lukama nautičkog turizma. Uvodimo registar luka u koji se upisuju podaci o vezovima u lukama otvorenim za javni promet i tu je 22 tisuće, uglavnom komunalnih i tri tisuće nautičkih vezova koji se koriste kao tranzitni vezovi u sezoni«, rekao je Ercegovac.

Iznio je i podatak o približno 80 tisuća jahti i brodica pod hrvatskom zastavom.

Tijekom današnjeg i sutrašnjeg dana na konferenciji će se razgovarati o novim regulativama za nautički turizam, sprječavanju neregistriranih djelatnosti, održivosti i sigurnost nautičkog turizma, te će se naposljetku analizirati promet 2018. godine kao i stanja rezervacija za ovu godinu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.