Preko dvije tisuće ljudi na prosvjedu u Sisku

‘Ne damo Inu’: Radnici izrekli odlučno “ne” gašenju sisačke rafinerije

Marinko Glavan

Nadamo se da će progledati i spriječiti uništavanje Ine i njezinih radnika te stati u njihovu obranu. Nećemo dopustiti da Sisak u miru postane ono što je Vukovar bio u ratu. Ne damo Inu! - rekao je Novljaković



SISAK – Ne damo rafineriju, ne damo Sisak, ne damo Inu – poručili su radnici sisačke rafinerije sa prosvjednog skupa održanog na središnjoj tržnici u Sisku, na kojemu se okupilo oko dvije tisuće zaposlenika Ine iz cijele Hrvatske, kojima su potporu dali brojni građani, predstavnici braniteljskih udruga i drugih tvrtki, poput kutinske Petrokemije.


Prosvjedni skup započeo je okupljanjem radnika u središtu grada, nakon čega su, noseći transparente s porukama protiv gašenja obiju hrvatskih rafinerija, otpuštanja radnika i ugrožavanja nacionalnih ekonomskih i energetskih interesa, mirno prodefilirali ulicama Siska, sve do prostora tržnice, gdje je održana središnja manifestacija prosvjeda.



Radnicima na skupu pridružila se i sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček, kao i nekadašnji ministar u Vladi Ivice Račana Davorko Vidović, za čijeg je mandata prodan prvi paket od 25 posto dionica mađarskom MOL-u, a danas kandidat za župana sisačko-moslavačkog.Intencija tada nipošto nije bila ovo što se sada događa s Inom. Kada smo krenuli tražiti strateškog partnera namjera je bila da Ina postane jak regionalni igrač. Ali nitko nije mogao predvidjeti lopovskog premijera, kao ni da će strateški partner od početka izigrati sve dogovore. Jasno je da se radi o neprijateljskom preuzimanju i to je najveći krimen Ive Sanadera i njegove vlade, komentirao je Vidović zbivanja u Ini.




Okupljanje je započelo masovnim skandiranjem “Ne damo Inu!” koje je ponavljano više puta nakon skupa a radnicima i onima koji su ih došli podržati prvi se obratio Ibrahim Novljaković, član Stožera za obranu rafinerije i predsjednik Udruge branitelja iz Domovinskog rata Ina Sisak kazavši kako su Vladi, upravi Ine i drugim mjerodavnim tijelima u više navrata slali poruke s upozorenjem na nesagledive posljedice odgađanja modernizacije obiju Ininih rafinerija i najnovije prijetnje gašenja rafinerijske proizodnje.


– Imat će našu podršku za ulaganja, zapošljavanje i napredak Ine, ali u suprotnom nećemo dopustiti da naša krv, znoj i suze koje smo prolili radeći u rafineriji i braneći je u Domovinskom ratu budu uzaludni. Zar ćemo se nakon svih nedaća koje smo prošli naći u situaciji koja neće omogućiti egzistenciju i dostojanstven život nama i našoj djeci. Naša je krv prolivena za njihove rukovodeće pozicije i ministarske fotelje. Nadamo se da će progledati i spriječiti uništavanje Ine i njezinih radnika te stati u njihovu obranu. Nećemo dopustiti da Sisak u miru postane ono što je Vukovar bio u ratu. Ne damo Inu! – rekao je Novljaković, praćen burnim aplauzom i skandiranjem skupa. 


Nakon njega na pozornicu se popeo radnik rafinerije Zdravko Dužić, koji je posebno pozdravio kolege iz Rafinerije nafte Rijeka, kojima prijeti ista sudbina.


– Pokušavaju nas svim silama podijeliti, kako bi nas kasnije lakše ugasili. U upravi sada odlučuju za koliku otpremninu trebamo prodati Inu, Sisak i Hrvatsku, a posljedice pogrešnih odluka Vlade o rasprodaji obiteljskog srebra danas osjećamo kroz besperspektivnost, ne samo za nas nego i sve mlade ljude čije vrijeme tek dolazi. Nitko osim nas samih ne štiti naše interese, zato da bi MOL mogao uvoziti svoje derivate. Slično smo prošli i u ratu, kada je samo sirotinja branila Hrvatsku, a i sada se samo mi možemo izboriti za obranu rafinerije i Ine, poručio je rafinerac svojim kolegama.


Uvoz MOL-ovih derivata već se naveliko ostvaruje, dok pogoni u Sisku stoje, kazao je radnik rafinerije Zvonimir Mikloš, pitajući se u čijem je to interesu.


-Ni u najgorem bunilu nismo se nadali ovome što sada proživljavamo. Ni u ratu se nije govorilo o gašenju rafinerije iako je bila pod granatama, kao ni nakon velikog požara prije tri godine. Kome je u interesu zatvaranje, što dobivaju oni koji tvrde da rafinerija nije rentabilna. Za čiju korist pogoni stoje, dok dolaze vagoni s uvoznim derivatima. Za našu sigurno ne. Vidimo tko nam je i zašto strateški partner. Kupili su naše nacionalno blago, a sada ga komadaju. Neće moći! Dosta je igara s nama i našim obiteljima. Dajte nam da radimo pa ćemo vidjeti koga ćete nazivati gubitašem, rekao je Mikloš, uz skandiranje Sisak, Sisak iz okupljene mase.


Radnicima su se obratili i sindikalisti Ine, među njima i predsjednica Sindikata INAŠ Maja Rilović, kazavši kako okupljanje radnika šalje jasnu poruku vlasnicima, upravi i Vladi.


To je odlučno ne gašenju rafinerija i otpuštanju radnika. Zatvaranje rafinerije nije prijetnja samo radnicima, nego cijeloj regiji i državnom proračunu. To je i šamar hrvatskom pravosuđu, kao i prijetnja ekonomskoj i energetskoj sigurnosti Republike Hrvatske. Žele provesti gašenje Siska, zaustaviti modernizaciju Rijeke, otpustiti radnike.



Na skupu radnika dijeljene su kopije teksta objavljenog jučer u Novom listu, u kojemu smo objavili kako dokumenti same uprave Ine kojima je predloženo zatvaranje sisačke rafinerije pokazuju da ona, suprotno tvrdnjama iz vrha kompanije, uopće ne posluje s gubitkom, već da je poslovanje rafinerije na pozitivnoj nuli, ili čak u laganom dobitku.



Ne dopustimo im! Danas je upitan Sisak, a već sutra istom logikom to će biti Rijeka. Političke elite pri tom kao da ne žive s nama, a oni su nas doveli u ovo beznađe. Pozivamo sve građane Hrvatske na buđenje. Imamo li pravo na zaštitu nacionalnih interesa, na očuvanje tvrtke koja je okosnica razvoja zemlje. Kakva smo mi država, ako naši sudovi donesu pravomoćnu presudu za kriminalnu prodaju upravljačkih prava u Ini, a pola godine kasnije raspravljamo se s istih pozicija po pitanju upravljačkih prava. Pozivamo Vladu i premijera da kažu stop uništavanju Ine. Poručujemo im da se ponašaju i odluke donose kao da žive tu, u Sisku. Upravi Vladi poručujemo – Bit ćemo tu, bit ćemo spremni da obranimo svoju egzistenciju do kraja i pod svaku cijenu. Ne damo Inu, poručila je Rilović.


Skup je nastavljen govorima niza ostalih radnika i sindikalista iz Ine, a završio je kako je i započeo – mirno i dostojanstveno, uz poruku upravi Ine, ali i Vladi Republike Hrvatske kako su radnici Ine spremni i dalje na ulici braniti svoja radna mjesta i strateške hrvatske interese.