Rekord: ministar predstavio turistički promet u osam mjeseci

Najbolja turistička godina u povijesti!

Siniša Pavić

U prvih osam mjeseci ostvareno je 3,12 milijuna noćenja više nego lani. Respektabilne su to brojke, kazao je ministar turizma Veljko Ostojić



ZAGREB  – Temeljem dosad ostvarenih rezultata turističkog prometa, stanja u turističkim kapacitetima u Hrvatskoj i najavama za ostatak sezone, ovo će biti najbolja turistička godina u povijesti Hrvatske što se turističkih dolazaka i noćenja tiče, kazao je ministar turizma Veljko Ostojić u petak za predstavljanja, kako reče, odličnih rezultata turističkog prometa Hrvatske za prvih osam mjeseci. 


Od siječnja do kolovoza 2012. godine u Hrvatskoj je ostvareno 58,95 milijuna noćenja i 9,82 milijuna dolazaka što, u odnosu na isto razdoblje 2011. godine, predstavlja rast od 5,6 posto u noćenjima i 4,2 posto u dolascima. Odnosno, u prvih osam mjeseci ostvareno je 3,12 milijuna noćenja više nego lani. 


Prednjači Istra


Respektabilne su to brojke, kazao je ministar, dodavši kako na njih mogu biti ponosni svi koji su u njihovu ostvarenju sudjelovali. Do zavidnog plusa doveli su hrvatski turizam strani gosti s 53,14 milijuna noćenja i 8,77 milijuna dolazaka, što je plus od 6,6, odnosno 5.2 posto. Domaćih noćenja je 5,8 miljuna što je minus od 2,6 posto, dok je domaćih dolazaka 1,05 milijuna odnosno manje za 3,3 posto nego lani. Ministar je, međutim, zadovoljan, te smatra da ove brojke kazuju kako bez obzira na gospodarsku situaciju domaći gost nije zaboravio ljetovanje.  




Sve jadranske županije i Grad Zagreb ostvarili su od siječnja do kolovoza rast turističkog prometa. Prednjači Istra. Svako treće, ili ukupno 18,5 milijuna noćenja, ostvareno je u Istri, 6 posto više nego 2011. godine. Uz Istru, najveći udio u ukupnom turističkom prometu čini Kvarner s 10,5 milijuna noćenja što je gotovo 300 tisuća više nego lani, te Splitsko-dalmatinska županija. Najveći porast u odnosu na 2011. zabilježen je u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, od deset posto. Pozitivan trend zabilježen je i u kolovozu, u kojem je ostvareno 23 milijuna noćenja i 3,2 milijuna dolazaka. 


Nijemci su i ove godine najbrojniji naši turisti. Ostvarili su gotovo 12 milijuna noćenja, što je 13 posto, ili 1,3 milijuna više nego lani. Svaki peti strani turist bio je iz Njemačke. 


Kvalitetno tržište


Iza Nijemaca, najbrojniji su u prvih osam mjeseci bili Slovenci s ostvarenih 6,6 milijuna noćenja, dok su u kolovozu drugo mjesto zauzeli turisti iz Italije s 2,6 milijuna noćenja. Dolazak Talijana je, međutim, u prvih osam mjeseci zabilježio pad od sedam posto. Ministar je mišljenja kako su, s obzirom na gospodarsku situaciju u Italiji, brojke od 4,3 milijuna noćenja i 815.761 dolazaka dokaz da su Talijani prepoznali Hrvatsku kao važno i kvalitetno tržište. 


U konačnici usporede li se rezultati hrvatskog turizma sa stanjem na tržištima Mediterana, koliko god izvori podataka i promatrana razdoblja bili drugačiji, brojke pokazuju da će, kako reče ministar, Hrvatska biti ovogodišnji pobjednik Mediterana. Iz dostupnih podataka je vidljivo da Turska, Grčka, Italija, Francuska i Malta imaju minuse u odnosu na lani, dok pluseve dolazaka turista bilježe samo Španjolska i Cipar, ali manje od Hrvatske.


Koliki će biti financijski efekt, tek će se vidjeti. Cilj je ostvariti na kraju godine prihod od 7 milijardi eura. Što se, tiče predviđanja za sljedeće godine, ministar je naglasio kako će za ponavljanje ovakvih turističkih porasta biti potrebna nova ulaganja i unaprjeđenje turističke ponude.