Promjene u tvrtki

NOVA ERA Poljaci danas i operativno preuzimaju Luku Rijeka, na Devčićevo mjesto dolazi iskusni menadžer

Darko Pajić

Jedrzej Mierzewski i Vedran Devčić, Foto: M. ANIČIĆ

Jedrzej Mierzewski i Vedran Devčić, Foto: M. ANIČIĆ

Kako neslužbeno doznajemo, Jedrzej Mierzewski je već neko vrijeme u Rijeci i očekuje stupanje na novu dužnost predsjednika Uprave Luke, koja bi i dalje trebala imati tri člana



RIJEKA Na današnjoj skupštini Društva Luka Rijeka očekuje se verificiranje novih vlasničkih odnosa u tvrtki nakon što je priveden kraju postupak otkupa dodatnog paketa dionica od strane poljske tvrtke OT Logistics, koja sada ima 35,2 posto dionica Luke.


Također se planira i izbor novog Nadzornog odbora, a zatim i Uprave Društva, jer je aktualna Uprava na čelu s Vedranom Devčićem na kraju mandata. Kako neslužbeno doznajemo, postignut je dogovor po kojem bi Upravu Luke trebao preuzeti kadar OT Logisticsa, dok bi država imenovala predsjednika Nadzornog odbora.


Neslužbeno bi predsjednik Nadzornog odbora trebao ostati dekan Pomorskog fakulteta u Rijeci Alen Jugović, dok bi dužnost zamjenika predsjednika NO-a trebao preuzeti Zbigniew Nowik, koji je inače aktualni predsjednik Uprave OT Logisticsa, što znači da Poljaci delegiraju jednog od svojih najvažnijih menadžera u sustavu kako bi bio uključen u nadzor poslovanja Luke Rijeka. On pak dolazi u NO umjesto Piotra Wojciecha Ambrozowicza, koji je prije nekoliko tjedana dao ostavku na dužnost u NO-u.




Također bi član NO-a trebao postati i Duško Grabovac, dok bi predstavnik radnika u ovom tijelu i dalje ostao Krešimir Trtanj.


Još uvijek nije sigurno tko će biti peti član NO-a, ali bi također trebala biti riječ o osobi koju će imenovana od strane OT Logisticsa.


Bogato iskustvo


Imenovanje nove Uprave Luke Rijeka trebala bi biti prva i najvažnija odluka novog NO-a, ali je upitno hoće li se odmah nakon završetka Skupštine održati konstituirajuća sjednica NO-a i uslijediti izbor Uprave ili će ta odluka biti prolongirana za najmanje nekoliko dana, jer ista još uvijek nije do kraja usuglašena.


Izvjesno je samo kako OT Logistics već ima svog kandidata za predsjednika Uprave Luke, koji će na tom mjestu naslijediti Vedrana Devčića, a riječ je o Jedrzeju Mierzewskom, koji ima bogato iskustvo u radu u nizu luka u svijetu, uglavnom na dužnostima operativnog menadžera, a između ostalog je radio i na kontejerskom terminalu u Sueskom kanalu, na APM terminalu u Bahreinu i ukrajinskom terminalu Illichivsk.


Do 2016. godine bio je menadžer na najvećem baltičkom kontejnerskom terminalu u luci Gdansk nakon čega je radio u Egiptu za tvrtku DP World.


Kako neslužbeno doznajemo, Mierzewski je već neko vrijeme u Rijeci i očekuje stupanje na novu dužnost predsjednika Uprave Luke, koja bi i dalje trebala imati tri člana.


Mandat s krajem ove godine istječe ne samo Vedranu Devčiću, već i članovima Uprave Nenadu Janjiću i Lindi Sciucca, pa stoga i nema previše vremena za donošenje odluke o novoj Upravi.


Ukoliko ona ne bi bila donesena ovog tjedna, bilo bi neophodno privremeno produžiti mandat aktualnoj upravi. Tko će uz Mierzewskog popuniti Upravu Luke, još uvijek je otvoreno pitanje. Poznato je tek da je angažirana »head hunting« agencija kako bi se pronašao kandidat s respektabilnim znanjem i iskustvom za posao člana Uprave zaduženog za financije i navodno su predložena tri potencijalna kandidata te bi o izboru ovoga člana Uprave najvažnije trebalo biti mišljenje mirovinskih fondova, koji su u strukturi vlasništva Luke.


Nadzor države


Kad je riječ o drugom članu Uprave, otvorena je varijanta da na to mjesto bude imenovan Vedran Devčić, ali će i o tome ključnu riječ vjerojatno imati poljski OT Logistics. Presudno bi u tom segmentu moglo biti pitanje kontinuiteta upravljačke politike, kao i odrađeni posao u Devčićevom mandatu, gdje je krucijalni projekt bila dokapitalizacija u kojoj su Poljaci vlasnički ušli u Luku, nakon čega je uspješno realizirana i investicija u modernizaciju pozadinskog lučkog terminala na Škrljevu vrijedna gotovo 300 milijuna kuna.


U svakom slučaju, Luci predstoje radikalne kadrovske promjene, dio njih trebao bi se dogoditi već danas, a ostalo će uslijediti u novoj godini, jer se očekuju i promjene na nižim upravljačkim i operativnim funkcijama u Luci Rijeka.


OT Logistics od danas počinje kreirati poslovnu i upravljačku politiku uz svojevrsni nadzor i korektiv države, posljedično će vjerojatno biti povećane i visine plaća ključnih menadžera kako bi se i u tom segmentu odgovorilo standardima tržišta.


Poljaci trenutno imaju 35,2 posto dionica, vlasnik portfelja od 25 posto plus jedna dionica ostaju agencije i institucije RH, a pored njih veći vlasnici Luke su i AZ obvezni mirovinski fondovi s nešto više od 15 posto, Erste Plavi mirovinski fondovi s gotovo 9 posto dionica, te mali dioničari, većinom bivši i sadašnji zaposlenici Luke.