Spas od bankrota

Bavaria Yachts dobio nove vlasnike, spašen jedan od najvećih svjetskih proizvođača jedrilica

Ivan Volarić

Jedan od najvećih svjetskih proizvođača jedrilica i manjih motornih brodova, ipak je spašen od velikih financijskih problema nakon što je priopćeno da je tu tvrtu kupio jedan neimenovani investicijski fond

RIJEKA Bavaria Yachts, jedan od najvećih svjetskih proizvođača jedrilica i manjih motornih brodova, ipak je spašen od velikih financijskih problema nakon što je priopćeno da je tu tvrtu kupio jedan neimenovani investicijski fond. Sve je za tu uglednu njemačku tvrtku krenulo nizbrdo u travnju ove godine kada su se američki investitori povukli iz posla kupovine, a samim time i financijske konsolidacije tvrtke. U priopćenju kojega su izdali iz tvrte Bavaria Yachts, stoji da je neimovani investicijski fond, kojega je u ovom poslu savjetovala i zastupala berlinska investicijska kompanija CMP Capital Managment-Partners, kupio tvrtu kao i sve dionice u francuskoj podružnici tvrtke – Bavariji Catamarans SAS.Svih 550 radnika Bavaria Yachtsa i 250 uposlenika francuske podružnice ostat će u tvrtki, a posao će biti završen kada prođe kontrolu odgovarajućih njemačkih tijela.

 


– Uvjereni smo u Bavarijin tržišni potencijal koji će uključivat i razvoj kompanije. Potrebno je uvesti rekonstrukcijske mjere, odnosno prilagoditi se zahtjevima tržišta – izjavio je Kai Brandes ispred tvrtke CMP.




Dr. Tobias Brinkmann, koji je preuzeo direktorsku ulogu u u Bavariji Yachtbau otkada je upala u financijske poteškoće u travnju ove godine (i u tom periodu je izgradila 220 brodova!) izrazio je veliko zadovoljstvo ovim poslom.


– Bavaria je snažan brend i izvanredna kompanija s vrlo složenim proizvodima i visoko obrazovanim i dobro uhodanim tim ljudi. Zadovoljni smo što je tvrtku preuzeo dobro poznati i iskusni kupac koji će predvoditi Bavariju u budućnosti – rekao je Brinkmann.



Bavaria Yachtbau je osnovana 1978. godine. Tvrtku su osnovali Winfried Herrman i Josef Meltl, a od 2006. godine dosegnula je godišnju prodaju i proizvodnju od čak 3.500 brodova ili jedrilica. Riječ je o najvećem njemačkom, jednom od najvećih europskih i trećem najvećem svjetskom proizvođaču jahti veličine od 9 do 17 metara.