Nestabilno tržište

Moguć pritisak na Crobex zbog oštrog pada svjetskih burzi, europske pale sedmi dan zaredom

Hina

REUTERS

REUTERS

Oštar pad cijena dionica na svjetskim burzama, koji se zadnji put dogodio prije 10 godina, moguće je da će u utorak i na Zagrebačkoj burzi izazvati negativnu reakciju Crobexa, vjerojatno uz nešto veći promet, smatra Ana Turudić



Na europskim su burzama u utorak ujutro cijene dionica oštro pale, prateći silaznu putanju indeksa na Wall Streetu i ostalim svjetskim tržištima, jer se ulagači plaše jačanja inflacije i povećanja kamatnih stopa.


STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 9,45 sati u minusu 2,6 posto, skliznuvši sedmi trgovinski dan zaredom.


Londonski FTSE indeks bio je oko 9,45 sati na gubitku 1,95 posto, na 7.192 boda, dok je pariški CAC skliznuo 1,85 posto, na 5.185 bodova, a frankfurtski DAX 2,05 posto, na 12.434 boda.




Europske burze uzdrmao je jučerašnji oštar pad cijena dionica na Wall Streetu, gdje su Dow Jones i S&P 500 indeks potonuli više od 4 posto, što je njihov najveći dnevni pad od kolovoza 2011., kada je na tržištima vladala panika zbog dužničke krize u eurozoni i smanjenja kreditnog rejtinga SAD-a.


Terminski S&P 500 indeks i jutros je u minusu, oko 3 posto, što znači da bi i u utorak na najvećoj svjetskoj burzi cijene dionica mogle dodatno oštro pasti.


Jučer je u jednom trenutku Dow Jones indeks bio u minusu više od 6 posto ili gotovo 1.600 bodova, što je njegov najveći bodovni pad u jednom danu u povijesti.


Svjetske su burze godinama snažno rasle, pri čemu su na Wall Streetu i mnogim drugim tržištima indeksi dosegnuli najviše razine u povijesti, zahvaljujući stabilnom rastu svjetskog gospodarstva, niskoj cijeni novca i rastu zarada kompanija.


S obzirom na dugotrajan rast tržišta, korekcija cijena dionica bila je očekivana, a potaknuli su je u petak objavljeni podaci s američkog tržišta rada, koji su pokazali da zaposlenost i plaće snažno rastu.


A to bi moglo potaknuti rast potrošnje i inflacije, pa bi američka središnja banka u ovoj godini mogla ubrzati tempo povećanja kamata.


Procjenjuje se i da će Europska središnja banka (ECB) do kraja godine ukinuti poticajne monetarne mjere, a sve to potiče rast prinosa na obveznice.


Zbog toga su jutros prinosi na 10-godišnje američke državne obveznice dodatno porasli na 2,88 posto, novu najvišu razinu u četiri godine, dok su se na kraju prošle godine kretali oko 2,41 posto.


A viši prinosi štete dionicama jer zbog toga rastu troškovi zaduživanja kompanija i jer bi dio investitora mogao povući dio sredstava iz dionica i kupiti obveznice.


I na azijskim su burzama cijene dionica jutros oštro pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica oko 9,45 sati bio na gubitku 3,4 posto, što je njegov najveći dnevni pad u više od godinu i pol dana.


Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks potonuo 4,1 posto, na 21.610 bodova, što je njegov najveći dnevni gubitak od polovice 2016. godine.


Moguć pritisak na Crobex zbog oštrog pada svjetskih burzi


Na Zagrebačkoj burzi u utorak je moguća negativna reakcija Crobexa na oštar pad svjetskih burzi, iako analitičari napominju da nema fundamentalnih razloga za znatniji pad domaćeg tržišta.


Od 5 analitičara koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 3 danas očekuje pad Crobexa, a 2 stagnaciju.


Crobex indeks u ponedjeljak je ojačao 0,49 posto, na 1.886 bodova, a Crobex10 za 0,35 posto, na 1.089 bodova.


Redovni promet dionicama iznosio je 7,5 milijuna kuna, što je oko 1,5 milijuna kuna više nego u petak.


»Oštar pad cijena dionica na svjetskim burzama, koji se zadnji put dogodio prije 10 godina, moguće je da će u utorak i na Zagrebačkoj burzi izazvati negativnu reakciju Crobexa, vjerojatno uz nešto veći promet. No, fundamentalnih razloga za pad domaćih indeksa nema«, smatra Ana Turudić, financijska analitičarka u Raiffeisenbank Austria.Kako dodaje, u fokusu investitora i u utorak bi mogle biti dionice Adrisa i HUP-a, nakon što je Adris najavio ponudu za preuzimanje HUP-a.

Na Wall Streetu su u ponedjeljak Dow Jones i S&P 500 indeks potonuli više od 4 posto, što je njihov najveći dnevni gubitak u više od šest godina, a Dow je u jednom trenutku bio u minusu gotovo 1.600 bodova, najviše u povijesti.


Prateći potop na Wall Streetu, i na azijskim su burzama u utorak cijene dionica oštro pale, a terminski indeksi u Europi također najavljuju pad cijena dionica.


Svjetske burze već dulje vrijeme snažno rastu, pri čemu su na Wall Streetu i mnogim drugim tržištima indeksi dosegnuli najviše razine u povijesti, zahvaljujući stabilnom rastu svjetskog gospodarstva, niskoj cijeni novca i rastu zarada kompanija.


S obzirom na dugotrajan rast tržišta, koji traje od 2008. godine, korekcija cijena dionica bila je očekivana, a potaknuli su je u petak objavljeni podaci s američkog tržišta rada, koji su pokazali da zaposlenost i plaće snažno rastu.


A to bi moglo potaknuti rast potrošnje i inflacije, pa bi američka središnja banka u ovoj godini mogla ubrzati tempo povećanja kamata.