Sad ide na "europsko prvenstvo"

Martina Petrović najbolja mlada poljoprivrednica u Hrvatskoj

Hina

Martina Petrović će se uz još 18 mladih poljoprivrednika iz drugih zemalja Europske unije boriti za titulu najboljeg poljoprivrednika kojeg će žiri Europskog parlamenta izabrati 19. siječnja



ZAGREB Martina Petrović iz Vukojevaca kod Našica pobjedila je na natječaju za najbolju mladu poljoprivrednicu u Hrvatskoj projektom vezanim uz uzgoj crne slavonske svinje, autohtone hrvatske pasmine svinja, rekla je na današnjem predstavljanju pobjednice HDZ-ova zastupnica u Europskom parlamentu Dubravka Šuica, koja je i ambasadorica mladih poljoprivrednika u Hrvatskoj.


Šuica, čiji je Ured početkom prosinca objavio natječaj za izbor najboljeg mladog poljoprivrednika, rekla je kako je pobjednicu natječaja između 41 kandidata izabrao peteročlani stručni žiri. Bilo je više od 200 upita u vezi natječaja, ali zbog strogih kriterija prijavio se samo 41 kandidat.


Martina Petrović će se uz još 18 mladih poljoprivrednika iz drugih zemalja Europske unije boriti za titulu najboljeg poljoprivrednika kojeg će žiri Europskog parlamenta izabrati 19. siječnja, a nagrada od 10 tisuća eura će pobjedniku biti uručena 29. siječnja na 2. europskom kongresu mladih poljoprivrednika u Bruxellesu.




Uz Petrović, hrvatski žiri izabrao je još devet mladih poljoprivrednika koji su nagrađeni putovanjem na 2. europski kongres mladih poljoprivrednika, na kojem će sudjelovati više od 350 mladih poljoprivrednika iz EU.


Ističući važnost poljoprivrede, Šuica je rekla da 40 posto proračuna EU ide za poljoprivredu, a za Hrvatsku je iz fondova za razvoj poljoprivrede u idućih šest godina predviđeno više od tri milijarde eura.Založila se za uvođenje subvencija za prijenos obiteljskih gospodarstava na mlade. »Poljoprivreda je vrlo važan segment i neophodno ju je promovirati, kao i mlade poljoprivrednike«, kaže Šuica.Član stručnog povjerenstva Mario Njavro sa zagrebačkog Agronomskog fakulteta rekao je da su kriteriji za izbor pobjednika bili veličina proizvodnje, iskustvo, inovativnost, izvozna usmjerenost i održivost projekta.

Uz to, gledali su koliko je predloženi projekt povezan s tradicijom, krajobrazom te koliko je ekološki opravdan. Jedan od kriterija bila je i kvaliteta osobe mladog poljoprivrednika, obrazovanje, poduzetničko iskustvo te uključenost u različite aktivnosti u zajednici.


Zahvalivši se žiriju na nagradi, Petrović je rekla da svojim projektom nastoji očuvati genetski potencijal crne slavonske svinje koja se sve manje uzgaja.