Optimistične najave novog ministra

Maras: Do kraja 2013. 50 tisuća novih radnih mjesta u malom i srednjem poduzetništvu

Jagoda Marić

Maras je najavio da će poduzetnici plaćati nultu stupu PDV-a za dobit koju ponovno investiraju odnosno da će biti oslobođeni poreza na dobit. Uz to u prve dvije godine neće plaćati doprinose na plaću za svako novo radno mjesto



U malom i srednjem poduzetništvu do kraja 2013. godine trebalo bi se stvoriti 50 tisuća novih radnih mjesta.


Plan je to novog ministra poduzetništva Gordana Marasa kojeg je otkrio na današnjoj konferenciji za novinare.


U tom razdoblju otvorilo bi se 7 tisuća poduzeća i 13 tisuća novih obrta u kategrojij malih i srednjih podzueća u koja spadaju tvrtke čiji godišnji promet ne prelazi 260 milijuna kuna a broj zaposlenih se kreće do 250.




Maras je najavio da će poduzetnici plaćati nultu stupu poreza na dobit koju ponovno investiraju odnosno da će biti oslobođeni poreza na dobit. Uz to u prve dvije godine neće plaćati doprinose na plaću za svako novo radno mjesto.


Iako je spomenuo da se poduzetnici mogu nadati i sniženoj stopi PDV-a u pojedinim djelatnostima, Maras prije konačnog dogovora u Vladi nije želio otkriti kolika bi bila ta stopa i kad bi trebala početi njena primjena.


Plan je i to da se preko HBOR-a osigura model kreditiranja za malo i srednje poduzetništvo po kojem bi mogli računati na kamate do 3 posto, a već početkom veljače bit će potpisan sporazum Europske investicijske banke i HBOR-a koji će osigurati 250 milijuna eura za tu namjenu.