Terminal za ukapljeni plin

MOL s Kataranima u gradnju LNG-a na Krku?

Bojana Mrvoš Pavić

Qatar Petroleum Intl. je podružnica katarske nacionalne naftne kompanije Qatar Petroleum, koja se svojevremeno spominjala kao interesent za investiranje u izgradnju LNG terminala u Hrvatskoj, dok Katar općenito u MOL-u sudjeluje i sa sedam posto vlasništva



ZAGREB MOL je pred zaključivanjem pregovora s katarskim investitorima, s kojima bi u Hrvatskoj gradio LNG terminal na Krku, ili u Pločama – informacija je Business.hr-a, koji spominje i drugu grupaciju, zainteresiranu za suradnju s Katarom u ovom poslu, a koju čine Samsung, General Electric i Macquarie Grupa.


Navodno su zainteresirani za gradnju terminala kapaciteta 20 milijardi kubika plina, ali i dvaju kogeneracijskih termoelektrana snage 500 MW na Krku. Plin bi koristila i TE Rijeka, sada na mazutu, ali i TE Plomin. Međunarodni konzorcij navodno je pismo namjere Hrvatskoj vladi poslao još u veljači, dok je mađarski premijer Viktor Orban prošli tjedan na susretu sa Zoranom Milanovićem planove MOL-a i Katara spomenuo hrvatskom premijeru.


MOL je još 2007. godine s kompanijom Qatar Petroleum International potpisao Sporazum o razumijevanju, s namjerom osnivanja »saveza koji će razvijati poslovne prilike«. Qatar Petroleum Intl. je podružnica katarske nacionalne naftne kompanije Qatar Petroleum, koja se svojevremeno spominjala kao interesent za investiranje u izgradnju LNG terminala u Hrvatskoj, dok Katar općenito u MOL-u sudjeluje i sa sedam posto vlasništva.   




Otkud, prema navodima iz Vlade, odjednom toliko zainteresiranih stranih partnera u budućem LNG-u, u kojem bi polovicu vlasništva imala Hrvatska, a polovicu strani partneri, dok je, istovremeno, dosadašnji partner, Adria LNG, od projekta odustao, nije poznato.


Potonji je međunarodni konzorcij odavno za projekt izradio studiju utjecaja na okoliš, koju sada ne želi prodati Hrvatskoj, krajem 2010. godine podnio je i zahtjev za izdavanjem lokacijske dozvole. Godinama prije toga Hrvatska je sama s projektom oklijevala, između ostalog zato što se ni HEP, Plinacro i Ina, koji su tada sačinjavali tvrtku LNG Hrvatska, nisu mogli dogovoriti o vlastitim udjelima u projektu. Malo po malo, i strani je konzorcij od projekta odustajao, da bi navodno sada za njega bili zainteresirani mnogi drugi.