U ponudi manji zajmovi bez kamate, ali uz preskupu tarifu

Lihvarska posla: Nazovi radi sms-kredita i na posuđenih 1.400 kuna plati 350 kuna naknade

Bojana Mrvoš Pavić



Kako našem listu odgovaraju iz HNB-a, tvrtke koje pružaju ovakve usluge nisu u njihovoj nadležnosti, ali je problematika HNB-u, vele, poznata. Ove tvrtke, potvrđuju, ne podliježu Zakonu o potrošačkom kreditiranju, jer nude zajmove niže od 1.500 kuna. »Ministarstvo financija kao nadležno tijelo za donošenje izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranju upoznato je s navedenom problematikom i vjerujemo da će se navedeno uzeti u obzir prilikom prve sljedeće izmjene tog zakona«, odgovaraju iz HNB-a, dodajući kako potrošač ima pravo na informaciju i izbor, a ako se, nakon svega, ipak odluči za nepovoljniju ponudu, to je stvar njegovog osobnog izbora, time i vlastitog rizika.



Građanima pozajmljuju do 1.400 kuna na rok otplate do najviše 30 dana, bez kamata, ali uz naknade do čak 350 kuna, koje značajno premašuju čak i najskuplje kamate, one za dopuštene minuse na tekućem.    


Zahtjev na internetu


U Hrvatskoj su od početka prošle godine, kad je na snagu stupio novi Zakon o potrošačkom kreditiranju, otvorene tri tvrtke za ove, tzv. sms-kredite. Kako se može pročitati na stranicama jedne od njih, tvrtke »Odmah« d.o.o., koja je s radom počela u svibnju, a ovih se dana predstavlja javnosti, nude minikredite u iznosu od 500 do 1.400 kuna. Za svaki zajam se plaća, jednokratno, fiksna naknada, koja se vraća zajedno sa zajmom, u roku od najviše 30 dana. Ta naknada iznosi 150 kuna za zajam od 500 kuna podignut na mjesec dana (30 posto od iznosa zajma), 210 kuna ukoliko je riječ o zajmu od 700 kuna (30 posto), 250 kuna za posudbu 1.000 kuna na mjesec dana (25 posto), te 350 kuna za posuđenih 1.400 kuna (25 posto). Da bi se zajam dobio, potrebno je registrirati se na njihovoj internet stranici i jednim »klikom« zatražiti zajam. Prilikom prve registracije korisnik je dužan priložiti i tri zadnja svoja mjesečna izvatka prometa po tekućem računu, provjerava se kreditna sposobnost, i gotovina vrlo brzo stiže na račun. Kasnije, ako su prethodni krediti uredno vraćeni, novi se zajam zatražiti može i običnom sms-porukom, odobrava se u roku od nekoliko minuta, a novac odmah sjeda na račun. 


Utjerivači dugova




Zahvaljujući novom Zakonu o potrošačkom kreditiranju, tvrtke koje daju zajmove do 1.500 kuna ne moraju, za razliku od ostalih, od Ministarstva financija tražiti dozvolu za rad. Zato što ih zakon ne dotiče, ne moraju naplaćivati kamatu, što niti ne čine, no očito ju daleko bolje kompenziraju kroz svoju naknadu. Od 1. srpnja ove godine efektivna kamatna stopa smije iznositi najviše 12 posto godišnje, koliko banke smiju naplaćivati i svoje najskuplje kredite, minuse po tekućem. Tako »sms-kredit« od 1.400 kuna, uz naknadu od 350 kuna biva značajno skuplji od minusa po tekućem. Primjerice, na minus od 20.000 kuna, odnosno 1.666 kuna na mjesec, korisnik će godišnje platiti kamatu od 2.400 kuna odnosno 200 kuna na mjesec. U slučaju instant-kredita bez kamate, zajam od 1.400 kuna na mjesec dana korisnika će koštati 350 kuna. 


»Točno je da su mini-krediti skuplji od dopuštenih prekoračenja po tekućem računu, no ovdje je riječ upravo o proizvodu koji treba pomoći onima koji u minus ne mogu, ili su u ‘crvenom’«, napominje Ane Radović, PR tvrtke »Odmah« d.o.o. Kako dodaje, naknade za minikredite vani su, primjerice u Velikoj Britaniji, i skuplje negoli u Hrvatskoj, no riječ je o proizvodu prihvaćenom u mnogim zapadnoeuropskim zemljama. Provjerili smo, vani je ovakvih agencija, i kredita, uistinu puno, a »Financial Times« ih je svojevremeno nazvao »mafijaškim povratom snova«. 


Na pitanje koliko im se građana do sada javilo, Radović odgovara kako je to poslovna tajna, no u »Odmah« d.o.o. su, kaže, zadovoljni. Najviše im se javljaju građani dobi od 25 do 40 godina, no i stariji. Mlađi od 18 godina kredit ne mogu dobiti, kao niti oni bez primanja. Ukoliko se kredit, zajedno s naknadom, ne vrati na vrijeme, na vrata stižu »kolektori duga«, legalni »utjerivači« dugova.