Mi vama avione, vi nama tankere: trećemajski posao spasa ovisi o "offsetu"

Kupnja Gripena uvjet za narudžbu 800 milijuna dolara vrijednih brodova

Danko Radaljac

Hrvatska nema novca, Šveđani nude ulaganja kojim bi nam popravili fiskalnu situaciju, ali to uvjetuju kupnjom aviona, a za to nema novca



Saab još uvijek nije odustao od pokušaja prodaje aviona Gripen Hrvatskoj, a kao glavni adut u tome i dalje forsira brodogradnju. Jučer objavljeni predugovor o gradnji čak šest tankera za kompaniju Wisby Tankers samo je vrh sante leda. No, u čitavoj priči je bitno kako će se hrvatska Vlada postaviti u priči oko kupnje švedskih aviona. 


  Naime, kako se doznaje od švedskih izvora, predstavnici Saaba i Wisby Tankersa, ali i još jedne švedske brodarske firme, prije desetak dana su bili u posjetu i Uljaniku i »3. maju«. Tada su izložili svoj plan o velikim količinama narudžbi do 2020. godine, pri čemu je ovaj predugovor za šest brodova tek prvi kontigent koji bi naručili. Izuzetno dobro zvuči podatak dobiven od Šveđana kako bi se ukupni iznos narudžbi kroz nekoliko sljedećih godina mogao popeti na čak 700 do 800 milijuna dolara.  

Mentalni reket


Jasno da u tako dobrom poslu postoji i velika kvaka. A to je da švedski brodari uvjetuju gradnju ovih brodova uključivanjem u offset u slučaju kupnje aviona. Iz krugova bliskih Saabu dolaze informacije kako bi im najdraže bilo da se odmah ide u kupoprodaju, ali da bi bili zadovoljni i ukoliko bi se program narudžbi brodova zaveo i kao predoffset, odnosno posao koji bi se računao pod offset ukoliko i kasnije dođe do kupnje Gripena. 



 Pozivni natječaj za remont MiG-ova sljedeći će tjedan biti i javno objavljen u Narodnim novinama. Što znači da Hrvatska definitivno neće kupovati neke nove zrakoplove u godinama pred nama. U najoptimističnijoj verziji bi se krajem 2015. godine počelo razmišljati o promjeni MiG-ova 21 nekim novijim avionom, dok je 2020. mnogo realnija godina za tu aktivnost.





  Svakako da primamljivo zvuči činjenica da bi Šveđani brodove gradili i samo za potencijalno naknadno kupovanje aviona. No, nije teško pogoditi da se neformalno pokušava pritisnuti Hrvatsku da zrakoplove kupi odmah. Vabljenje spašavanjem brodogradnje tako služi i kao svojevrsni mentalni reket. Dodatno intrigirajuće, Šveđani iz Saaba potiho spominju da i dalje imaju ulagača koji bi bio zainteresiran i za kupnju »3. maja«. 


  Saab u svemu ovome razočarava odnos hrvatske vlasti prema njima. Iako se oni zbiljski trude na našem tržištu, za sada nikakav formalan odgovor na niti jednu ponudu nisu dobili. Za podsjetiti je da su u drugoj polovici prošle godine Šveđani ponudili osam aviona, a u offsetu su spominjali kupnju brodogradilišta. Ta je ponuda vrijedila do 31. siječnja ove godine, a na nju nisu dobili nikakav odgovor. Ni pozitivan ni negativan. 


 Začarani krug


U MORH-u o poslovima offseta ne pričaju, jer to zapravo i nije njihov posao, već je nadležno Ministarstvo gospodarstva. No, s druge strane, odlukom da se ide u remont MiG-ova 21 pokazali su da sljedećih nekoliko godina nema ništa od kupnje aviona. Što je zapravo ključni segment za bilo kakav offset. Stoga se može zaključiti, koliko god brojke iz švedskih projekcija bile zgodne, kako od posla od gotovo 800 milijuna dolara vjerojatno neće biti ništa. 


  Prema tvrdnjama Šveđana, dubina u opremnoj luci riječkog brodogradilišta razlog je da se poslovi, bar za ovih šest tankera, izvode ovdje. Tako tvrde da »3. maj« ima sve potrebne tehnološke kvalitete da izvede poslove za njih. No, kako ističu ljudi iz Saaba, posao će se izvoditi tek ukoliko se navede da će se računati u offsetu. Što ponovno dovodi do začaranog kruga. Hrvatska nema novca, Šveđani nude ulaganja kojim bi nam popravili fiskalnu situaciju, ali to uvjetuju kupnjom aviona, a za to Hrvatska nema novca. Izvjesno je da će Šveđani nastaviti s lobiranjem za svoj proizvod, koliko god to do sada bilo neproduktivno.