Rasterećenje građana i tvrtki

Kojih 14 neporeznih davanja Linić ukida do kraja godine?

Jagoda Marić

Najveće smanjenje parafiskalnih nameta bit će se u resoru ministarstva poljoprivrede – gospodarstvo će godišnje  za naknade Hrvatskim šumama i Hrvatskim vodama davati 238 milijuna kuna manje



ZAGREB   Do kraja godine Vlada planira smanjiti 14 parafiskalnih nameta kako bi rasteretila građane i gospodarstvo, najavio je to ministar financija Slavko Linić odgovarajući na pitanja građana postavljena preko društvenih mreža Twitter i Facebook. Linić je kazao da je krajnji cilj da se plaćanje parafiskalnih nameta kojima se financiraju određeni projekti ili održavaju pojedini sustavi uredi tako da ih u što većem iznosu plaćaju oni koji ih doista koriste, a ne svi poduzetnici. No, ministar je napomenuo da je još uvijek nužno da, primjerice banke, ili velike telekomunikacijske kompanije koje ostvaruju velike dobiti izdvajaju dio te dobiti za društveno korisne sustave, a ne  samo u dijelu u kojem ih i koriste.


Zakonski preduvjeti


Iako ministar nije govorio o tome koji bi se parafiskalni nameti smanjivali ili ukidali, te koliki je financijski efekt te mjere,  doznajemo da je dogovoreno da do kraja 2013. godine pet ministarstva  izradi zakonske ili druge preduvjete kako bi se  ukinuli ili smanjili pojedini nameti iz njihovih resora. 


Te promjene značile bi, doznajemo od naših izvora,  da će građani i gospodarstvo godišnje samo na osnovu tih promjena plaćati oko 383 milijuna kuna manje.   U sadašnjoj fazi najveće smanjenje parafiskalnih nameta dogodit će se u resoru ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine gdje će se do kraja godine pripremiti promjene koje će značiti da će gospodarstvo godišnje uglavnom za naknade Hrvatskim šumama i Hrvatskim vodama davati 238 milijuna kuna manje.  Smanjuju se i naknade što se plaćaju regulatornim agencijama, poput HAKOM-a, iz resora Ministarstva prometa, pomorstva i veza i to za   gotovo 29 milijuna kuna.Dio tih ušteda, kako doznajemo, bit će posljedica smanjenja naknada ali je moguće i spajanje pojedinih agencija. U Ministarstvu poduzetništva i obrta zaduženi su za to da do kraja godine provedu  promjene koje će značiti smanjenje parafiskalnih nameta za  više od 61 milijun kuna, dok će »kresanjem« različitih naknada koje se plaćaju  primjerice za sanitarne iskaznice ili slične dozvole za obavljanje pojedinog posla Ministarstvo zdravlja s leđa građana, obrtnika ili tvrtki skinuti godišnje oko 53 milijuna kuna nameta. Naknade u svojoj nadležnosti će smanjivati i Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja  a njihov će učinak biti oko milijun kuna godišnje. 

Sređen registar


– Naš je plan rasteretiti građane i gospodarstvo  i u ovoj fazi uspjeli smo u dogovoru s ministarstvima srezati parafiskalne namete za dodatnih 383  milijuna kuna. Ali pored toga što režemo neporezna davanja moramo voditi računa  da sustavi koji se iz njih financiraju, a pogotovu oni koji se tiču zaštite zdravlja ili sigurnosti ljudi i dalje mogu funkcionirati. To je ušteda za sadašnju fazu, a nakon toga ćemo razgovarati i o ostalim nametima, kažu naši sugovornici iz Vlade. 




Ministarstvo financija je prošle godine u Registru parafiskalnih nameta popisalo oko 570 različitih  stavki od kojih su neke bile upravne pristojbe pa su isključene ili su u međuvremenu ukinute tako da je broj parafisklanih nameta u Registru sveden na 285, a oni  su tvrtke i građane godišnje stajali 6,32 milijuna kuna. Nakon prve faze smanjenja i ukidanja u Registru je ostalo 239 nameta  kroz koje se godišnje plati  5,91 milijardu kuna, a smanjenjem su »stradali« primjerice spomenička renta ali i vodni i šumski doprinosi.  S novim prijedlozima taj bi se iznos u sljedećoj godini trebao dodatno smanjiti.