Trst je naš

Isplati se kupovati preko granice: pun prtljažnik i zadnje sjedalo za 100 eura

Biljana Savić

Povećanje hrvatskog PDV-a zasad nije natjeralo više ljudi u Italiju, ali tamošnji trgovački centri se inače ne mogu požaliti na posjetu kupaca iz Hrvatske



   


    Riječanka Elizabeta Germek dođe u Trst svaka 2-3 mjeseca kupiti osnovne namirnice. 


    – Ulje, deterdžente i za rublje i za suđe, tjesteninu, rižu obavezno, sireve… Najviše mi se isplati deterdžent za perilicu suđa, kava za espresso i ulje. Kupim ovdje Calgonit finish tabletice 3u1, 2 kilograma za cca 6 eura (45 kuna), a kod nas je to oko 100 kuna. Ja koristim kukuruzno ulje, ovdje ga platim manje od jednog eura, a kod nas je oko 12 kuna, kaže nam ova Riječanka. 




   


    Umjesto 1.400 platio sam tisuću kuna 


   


    Puno toga stalo je u spežu Riječanina Drage Uršića kojega smo zatekli ispred Eurospina. 


    – Uvijek dolazim ovdje barem jedanput mjesečno, kupim sireve, sokove, ulja, paštu, deterdžente, danas sam potrošio 1.000 kuna i izračunao sam da bi me to u Hrvatskoj koštalo 1.400 kuna, a tu je još i IVA na 155 eura, tako da mi ona pokrije trošak puta, a i bez IVA-e sam na dobitku, kaže nam ovaj Riječanin. 



    Povećanje PDV-a, sama najava o tom činu, utjerala je građanima strah u kosti. No, pojačanog šopinga u Trstu, od 1. ožujka nema, pa tako ga nije bilo ni jučer, prve subote u novom hrvatskom PDV-u. Kupaca iz Rijeke, dakako, ima, ali to su svi koji su dolazili i prije uvođenja nove stope PDV-a; ima ih, ali manje u Trstu, a više uz samu granicu Italije, tamo im je bliže, a i cijene su povoljnije jer Hrvati uglavnom ne dolaze preko granice da bi kupili poznate brendove, već da bi prošli što je moguće jeftinije.   


U mirovini


Puno ih je bilo u Eurospinu, čovjek na čovjeku, no rijetko tko hoće pred kamere, kažu da kupuju jeftinu robu i da žele sačuvati privatnost svog hladnjaka. Ono koji su ipak željeli objasniti zašto kupuju preko granice vrlo su jednostavno objasnili – sve je bitno jeftinije. 


    Riječanin Nenad Tomić kombinira kupovinu u Eurospinu i Conadu, u prvom kupi nebrendirane proizvode, a u drugom pokoji brendirani, poput omekšivača za rublje, kave i deterdženata. 


    – I supruga i ja smo u mirovini, a oboje smo radili u Plodinama. Redovito ovdje dolazimo u kupnju, za 100 eura nakrcam pun prtljažnik i zadnje sjedalo. Kupim salamu, sireve, higijenske potrepštine, ulje, tjesteninu, rižu, sokove, ma sve osim mesa.   


Tjestenina


Ovdje vam ako je salama na kraju, primjerice mortadela, čim je već izrezana do onoga dijela gdje postaje uža, daju vam taj dio za euro ili dva, ali tu ima kilogram salame, puno puta sam to kupio, kod nas te dijelove režu do kraja, kaže Nenad Tomić.     

  Naravno, nađe se u punim kolicima pokoji poznati brend poput Nutelle, omekšivača za rublje Coccolino, Calgonit finish tabletice 3 u 1 za perilicu suđa, no rijetko kad i Barilla pašta. Čemu, kad pašte ima bezbroj vrsta, i uglavnom su sve dobre, iako ni ta Barilla nije tako skupa, svugdje je u Trstu i okolici po cijeni manjoj od jednog eura za 500 grama, što je cca 6 kuna, a za tu lovu teško je naći istu gramažu najlošije tjestenine u našim dućanima. Čak i one robnih marki, ne nužno i loših, ali svakako ispod Barillinog ranga, nerijetko nisu jeftinije od 7 kuna, rijetko kad padnu na 4 ili 5 kuna za 500 grama. U Italiji je, i u Eurospinu na samoj granici, koji je najčešća meka Riječana, ali i u Trstu, moguće kupiti kilogram špageta ili bilo koje druge tjestenine za 0,70 eura, dakle za nešto više od 5 kuna. To Riječani kupuju. Nutella je čest artikal kojega se kupuje u Italiji, za 750 grama preko granice treba platiti tek 4,2 eura što je oko 30 kuna, dok ista gramaža u Hrvatskoj košta desetak kuna više. Najviše se uštedi pri kupnji, tjestenine, riže, pelata, ulja, sireva, salama i vina. Pelati 400 grama u Eurospinu, a i u većini tršćanskih dućana po 0,35 eura, dakle cca 2,5 kune, a u Hrvatskoj od 5 do 8 kuna, a najčešće 7.   


Maslinovo ulje


Maslinovo ulje, najtraženija namirnica hrvatskih kupaca u Trstu je od 2,5 do 3 eura, dakle oko 20 kuna za litru, dok u Rijeci za to treba platiti više od 50 kuna. Dakle, na samo jednoj litri zarada je od 20 kuna. Nadalje, pakiranje od 5 litara suncokretovog ili biljnog ulja u Trstu je 6,90 eura, a litra pola eura, dakleko 4 kune, što je dvostruko jeftinije nego u Hrvatskoj. Skoro pa dvostruko jeftinija je i riža, deterdženti za strojno pranje rublja, sirevi i salama. Kilogram sira Grana Padano je u Trstu oko 10 eura kg, a u Hrvatskoj oko 220 kuna, dakle i više nego dvostruka razlika u cijeni. Gotovi umaci za paštu u Italiji se rijetko gdje mogu naći iznad eura, eventualno Barillini koji su oko 1,5 eura, a u Hrvatskoj oko 20 kuna, Barillini čak i 27. Kilogram pršuta u Trstu je najčešće od 7 do 9 eura, a u Hrvatskoj rijetko ispod 120 kuna po kilogramu. Naravno da se itekako isplati kupiti u Trstu kavu, pastu za zube, kreme za tuširanje i pjene za tuširanje, svaki od ovih artikala je 30-ak posto jeftiniji nego u Hrvatskoj, a tu su još masline, tuna, sokovi…. Za manje od 2 eura Talijani nude litru i pol i puno više nego kvalitetnog vina, što je dvostruko jeftinije nego litra našeg stolnog vina.