Odgovor na optužbe sindikata

Ina: otpuštanje radnika zbog poslovnih potreba kompanije

Hina



ZAGREB Ina je danas odbacila optužbe sindikata da će otpuštanje 338 radnika ugroziti opstojnost kompanije te je poručila da je odluka o višku zaposlenih donesena isključivo temeljem poslovnih potreba s ciljem osiguranja dugoročne budućnosti kompanije i njezine konkurentnosti.


Kako bi se unaprijedili rezultati kompanije, osigurala maksimalna učinkovitost i konkurentnost te operativno poslovanje u skladu s najboljim svjetskim praksama, donesene su odluke o organizacijskim i tehnološkim promjenama u radu kompanije koje su rezultirale i utvrđivanjem određenog viška radnika, priopćeno je iz Sektora korporativnih komunikacija Ine.


Sukladno tome, u lipnju je donesena odluka o utvrđivanju viška radnika, Ina je provela postupak savjetovanja s Radničkim vijećem, te o tome obavijestila Hrvatski zavod za zapošljavanje.




Sukladno zakonskoj proceduri, Radničko vijeće je 1. rujna zaprimilo prijedlog programa zbrinjavanja viška radnika na postupak savjetovanja koji je u tijeku, kaže se u priopćenju.


Kompanija nastavlja ulagati maksimalne napore kako bi se za radnike obuhvaćene programom našlo prihvatljivo rješenje, što se između ostalog odnosi i na mogućnost pronalaženja zaposlenja kod drugog poslodavca, prekvalifikaciju ili dokvalifikaciju radnika, rada u nepunom radnom vremenu, te zapošljavanja radnika na drugim poslovima u skladu s poslovnim potrebama i organizacijom rada kod poslodavca te traženim kvalifikacijama i kompetencijama radnika.


Nakon provedenog postupka savjetovanja s Radničkim vijećem, Uprava kompanije donijet će odluku o tom programu, navode iz Sektora korporativnih komunikacija Ine.