Lijepa naša pri dnu u EU-u, ali...

Hrvatska i dalje najbogatija u regiji, ali prednost sve manja

Branko Podgornik

Hrvatska ima najveće bruto plaće u regiji – prosjek je 1.042 eura / Foto: S. JEŽINA

Hrvatska ima najveće bruto plaće u regiji – prosjek je 1.042 eura / Foto: S. JEŽINA

U prošlih deset godina hrvatsko gospodarstvo poraslo je samo 3 posto, najmanje u regiji. Albanija je bila najzaostalija država jugoistočne Europe, ali danas ju je zamijenila BiH, s manjim BDP-om po stanovniku

ZAGREB » Kad se Hrvatska uspoređuje sa članicama Europske unije, najčešće se svrstava na dno ljestvice razvijenosti. Iza nje su samo Rumunjska i Bugarska. Sve se rjeđe uspoređujemo s državama iz bivše Jugoslavije i Albanijom, koje su ostale izvan Unije. Nije novost da naša država po razvijenosti osjetno prednjači pred jugoistočnim susjedima. No, manje je poznato da većina tih susjeda smanjuje svoje zaostajanje, jer trče brže od Hrvatske, prema podacima koje je prošlog tjedna objavila Hrvatska gospodarska komora.    Hrvatska ima daleko najsnažnije gospodarstvo među zemljama bivše Jugoslavije, ako se odbije Slovenija i pribroji Albanija. Njezin bruto domaći proizvod (BDP) od 57,5 milijardi dolara iz 2013. osjetno je veći od BDP-a drugoplasirane Srbije, koji iznosi 42,5 milijardi. Hrvatski je BDP čak 20 posto veći od onoga što zajedno proizvedu Bosna i Hercegovina, Makedonija, Crna Gora i Albanija, prema podacima MMF-a.   

Lošiji napredak




Nije iznenađenje što je hrvatski BDP po stanovniku na vrhu jugoistočne Europe, jer iznosi oko 20,2 tisuća dolara, prema paritetu kupovne moći. Druga po redu je Crna gora s oko 15 tisuća dolara po stanovniku, a slijede je Makedonija i Srbija s oko 13 tisuća. No, Albaniju, koja je nekoć bila najzaostalija država jugoistočne Europe, danas je na začelju zamijenila Bosna i Hercegovina. Albanija ima BDP po stanovniku od oko 10 tisuća, a BiH oko 9.560 dolara.


   Preciznije, Hrvatska je 2013. postigla 61 posto razvijenosti u odnosu na prosjek EU-a, Crna Gora 40 posto, Makedonija i Srbija oko 37 posto, Albanija 30, a BiH 29 posto prosjeka EU-a, prema BDP-u po stanovniku (PPP). Susjedna BiH pala je na dno ljestvice vjerojatno zato što Albanija gospodarski napreduje brže od svih zemalja u regiji, djelomice zbog niske polazne baze.


   Hrvatsko gospodarstvo bilježi najgore rezultate ne samo među članicama EU-a, nego i usporedbi s jugoistočnim susjedima. Od 2004. do 2014. godine albanski BDP realno je skočio za 46 posto. BDP Makedonije i Crne Gore u tih deset godina povećan je svaki za 36 posto, BiH za 24, a Srbije 19 posto.   

Manja nezaposlenost


Hrvatska je svoje gospodarstvo, istodobno, realno povećala samo za 3 posto. Iz krize, koja je počela 2008., dosad su izašle sve susjedne države osim Hrvatske i Srbije, koje su prošle godine, jedine u regiji, zabilježile gospodarski pad.




   U usporedbi s jugoistočnim susjedima, Hrvatska je i rekorder po vanjskom dugu koji iznosi 108 posto BDP-a. Vanjski dug Srbije iznosi 81 posto, Makedonije 76, Albanije 68, Crne gore 45, a BiH 31 posto BDP-a. Svi jugoistočni susjedi, međutim, imaju još više nezaposlenih nego Hrvatska. Stopa nezaposlenosti kod nas iznosi 17,3 posto, neznatno manje nego u Albaniji i Srbiji, u Crnoj Gori 19, a u BiH i Makedoniji gotovo 28 posto. Za utjehu, Hrvatska ima najveće bruto plaće u regiji. U Hrvatskoj prosječna bruto plaća iznosi 1.042 eura, u Crnoj gori 723, BiH 659, Srbiji 524, Makedoniji 508, a u Albaniji 297 eura.