Upozorili

HGK iznio nove brojke: 80 posto domaćih tvrtki trpi gubitke zbog kronavirusa, porast u 16 dana je strašan

Hina

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj

Posebno zabrinjava podatak da 6 posto mikro poduzeća i 3 posto velikih kompanija procjenjuje da će morati ugasiti poslovanje ako se ovakvo stanje nastavi još mjesec dana, rekao je Burilović komentirajući rezultate ankete



ZAGREB Posljedice epidemije koronavirusa na poslovanje osjeća 80 posto domaćih tvrtki, što je porast od 13 postotnih poena u svega 16 dana, objavili su u utorak iz HGK temeljem najnovijih podataka iz njihove ankete.


Gotovo 60 posto tvrtki je prijavilo kako su do sada zabilježile gubitke do 500.000 kuna, što je rast od 5 postotnih poena u odnosu na prethodno mjerenje, a ukoliko ta situacija potraje, 11 posto ih očekuje gubitke veće od milijun kuna


“Najpogođeniji su i dalje turizam, poljoprivreda i prijevoz, a zbog odluke o otkazivanju masovnijih okupljanja među najugroženije djelatnosti sada su ušle i umjetnost, zabava i rekreacija”, istaknuo je predsjednik HGK Luka Burilović.




Posebno zabrinjava podatak da 6 posto mikro poduzeća i 3 posto velikih kompanija procjenjuje da će morati ugasiti poslovanje ako se ovakvo stanje nastavi još mjesec dana, rekao je Burilović komentirajući rezultate ankete.


Anketa je pokazala da najveći porast udjela pogođenih tvrtki u odnosu na prethodno mjerenje bilježe obrazovanje, uslužne djelatnosti te stručne, znanstvene i tehničke djelatnosti, a najčešće poteškoće poduzetnika i dalje su vezane uz dovršenje postojećih i već ugovorenih poslova (rast od 9 postotnih poena) te smanjenu potražnju na domaćem tržištu (rast od 8 postotnih poena).


Putničke agencije su bile prve na udaru krize, pa ne iznenađuje da ih više od polovine prijavljuje pad bookinga od 20 do 60 posto. Što se izvoza i uvoza tiče, podjednak broj tvrtki osjeća poteškoće (oko 65 posto), s tim da je osjetno narastao broj srednjih i velikih tvrtki koje zbog blokade granica imaju otežan uvoz.


Djelatnosti koje bilježe najveći pad uvoza su i dalje putničke agencije te prijevoz i skladištenje, a s tim problemom se sve češće suočavaju i tvrtke iz prerađivačke industrije, građevinarstva i trgovine na veliko i malo, navode iz HGK.


Pad izvoza i uvoza, kako napominju, najviše se osjeti u Istarskoj i Varaždinskoj županiji.


Rezultati ankete su pokazali i da 7 posto tvrtki ima radnike u samoizolaciji. Među njima, više od polovine koristi mogućnost rada od kuće, dok u 30 posto tvrtki rad od kuće nije moguć.


Mikro tvrtke su i dalje najfleksibilnije po tom pitanju – njih 59 posto podržava mogućnost rada od kuće.


U anketi HGK je do sada sudjelovalo gotovo 2.000 tvrtki iz cijele zemlje.