Direktor omišaljske tvrke o navodnoj istrazi DORH-a

Giacometti: Netko želi da pregovori propadnu pa da onda jeftino kupi Dinu

Ana Raić Knežević

Predsjednik Sindikata radnika Predrag Mihaljević načelno nema ništa protiv ulaska istražitelja DORH-a u Dinu, jer radnike itekako zanima što se svih ovih godina s tvrtkom događa i zašto stalno propadaju dogovori s nizom investitora, ali smatra da je sve ovo nastavak niza čudnih i teško objašnjivih odluka



RIJEKA  U Državnom odvjetništvu nisu potvrdili ni demantirali informaciju iz Večernjeg lista da je DORH poslao svoje istražitelje u Dina Petrokemiju zbog niza nepravilnosti u predstečajnoj nagodbi i neotvaranja stečajnog postupka. Predstavnici Uprave i Sindikata Dine ne bježe od komentiranja ove vijesti, te dijele mišljenje kako bi sve moglo negativno utjecati na pregovore s potencijalnim investitorom iz Kazahstana. Kao meta interesa istražitelja spominje se i dug prema državi u visini od oko 8,4 milijuna kuna na temelju neplaćenih doprinosa i poreza na isplaćene plaće.


  Direktor Dine Fabio Giacometti tvrdi kako do njega nije došla nikakva informacija o ulasku istražitelja DORH-a u Dinu, niti su se njemu istražitelji javili. Dodaje kako iza te priče stoji pokušaj da propadnu pregovori s još jednim investitorom, iako se isti nalaze u poodmakloj fazi.   – Bit će da to dolazi od gospode čiji je interes da pregovori s još jednim investitorom ponovo propadnu, pa da onda oni jeftino kupe Dinu. Ali mislim da to ovaj put neće tako završiti. Već šest mjeseci pregovaramo i stvari idu u dobrom smjeru. Da znam o kome je riječ ja bih te ljude prijavio. Ako govorimo o optužbama za nepokretanje stečaja mogu samo reći kako Zakon o predstečaju kaže da rokovi za stečaj nisu tako striktni i tvrdo određeni. Zakon je tu donekle nedefiniran, u tijeku je žalba u predstečajnom postupku koja će se vjerujem uskoro riješiti. Ali, dok traje postupak ne može se proglasiti stečaj. Točno je da određeni dug prema državi postoji, ali ne na temelju PDV-a, već doprinosa za plaću. Tu je riječ o svega dvije plaće koje su radnici dobili. Institucija koja je tu mogla i trebala reagirati jest Fina, a oni su isplatu dozvolili. Naravno da dug ne negiramo i on će biti isplaćen s kamatama nakon što se realizira dogovor sa investitorom, kazao je Giacometti.   Predsjednik Sindikata radnika Dine Predrag Mihaljević smatra kako je sve ovo nastavak niza čudnih i teško objašnjivih odluka. Načelno nema ništa protiv ulaska istražitelja DORH-a u Dinu, jer radnike itekako zanima što se svih ovih godina s tvrtkom događa i zašto stalno propadaju dogovori s nizom investitora.

  – Naši ljudi nisu dobili 22 plaće, a svejedno Dina nije na stupu srama. Zbog svega što se događalo na stupu srama trebale bi biti državne institucije. Oni su odavno obećali da će radnici dobiti plaće, a Vlada je prije dvije godine donijela i odluku da će se isplatiti od prodaje zemljišta. Pa neka to odrade kad već pričaju toliko da prodaju Amerikancima, Kataru i kome sve ne. Mi i sada imamo ozbiljnog investitora iz Kazahstana i bojim se da bi sve ovo moglo za cilj imati da dogovor s njima također ne uspije, iako je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak također potvrdio kako je riječ o ozbiljnom partneru, kaže Mihaljević.


Sindikalist Predrag Mihaljević kaže kako sindikat očekuje da Vlada konačno i potpuno da podršku ovom ozbiljnom strateškom partneru.




  – Aktualni direktor je pokušao dati dio plaća radnicima, a sad ga zbog toga progone, dok sve ostalo izgleda nije problem. Pitam se kakva je to država koja dopušta da tvrtka ne isplati 22 plaće. Nisu problem ni opasne kemikalije, koje su možda već i ispuštene te su tako zagadile tlo i zrak. Nitko to ne kontrolira, iako stalno upozoravamo i ukazujemo na problem, zaključuje Mihaljević