Međunarodni posao

GP Krk kreće u obnovu slovenske autoceste

Mladen Trinajstić

Sa svojim partnerima iz Cestovnog podjetja Koper (CPK) Krčani ulaze u velik i zahtjevan zahvat obnove autoceste, dionice duge 6,4 kilometara, a vrijednost ugovorenih radova je 4,74 milijuna eura



KRK  Da su u krčkom građevinskom gigantu »GP Krku« – najvećem i najuspješnijem graditeljskom poduzeću u ovom dijelu naše zemlje, spremni za izazove ali i prilike koje ulazak Hrvatske u Europsku uniju sa sobom nosi, svjedoči i ono što smo doznali od Josip Purića, čelnog čovjeka kompanije. 


   – GP Krk uskoro, sa svojim partnerima iz Cestovnog podjetja Koper (CPK) ulazi u velik i zahtjevan zahvat obnove autoceste Ljubljana-Kopar, ili točnije rečeno, njene 6,4 kilimetra duge dionice, prenosi nam Purić dodajući kako je vrijednost ugovorenih radova 4,74 milijuna eura. 


  Svjesni ograničenja


Taj posao naš je prvi veći »prekogranični« projekt, posao kojim vjerujem već danas trasiramo put ove kompanije na novom europskom tržištu odnosno u okvirima u kojima će svi naši građevinari živjeti i raditi nakon 1. srpnja kad Hrvatska postane punopravnom članicome EU-a. 




   Direktor krčkog građevinskog poduzeća čiji su stručnjaci ali i djelatnici proteklih godina stekli vrijedna iskustva u izvođenju velikog broja domaćih graditeljskih projekata, dobrim dijelom i onih iz domene cestogradnje, ističe kako su u GP-u svjesni svih ograničenja domaćeg tržišta ali jednako tako i prilika koje se već dobrim dijelom posustalom hrvatskom građevinarstvu otvaraju nestankom državnih granica. 


   – Činjenica je da, zbog gospodarskih okolnosti u kojima živimo i radimo, na domaćem tržištu ima »sve manje kruha« za građevinarsku industriju koja, htjeli mi to priznati ili ne, jednostvano mora raditi i graditi da bi opstala i da bi se razvijala. Situacija na tom polju nije bitnije bolja niti u nama susjednoj Sloveniji gdje su također mnoge do jučer velike i uspješne građevinske tvrtke u velikim problemima. Našu poziciju graditeljskog lidera u ovom dijelu zemlje stoga, zajedno s našim partnerima iz susjedstva, kanimo kapitalizirati kroz jačanje prisustva u projektima koji će se izvoditi ili se izvode s druge strane zapadnih granica naše zemlje, na tržištu na kojem smo i do sad bili prisutni ali isključivo kroz izvoz materijala odnosno građevinskih elemenata koje proizvodimo, kaže Purić. 


   Shvaćajući trenutnu gospodarsku situaciju kao izazov i šansu krčki GP-ovci tako već neko vrijeme intenzivno rade na pripremama svog ulaska na tržište Europske unije u kojoj će, uvjereni su, poslovati još uspješnije no do sad. Nova stranica u poslovanju GP Krka, povjerava nam Purić, nije vidljiva samo u iskoraku na slovensko tržište gdje će, spomenimo i to, njihovi radni strojevi zabrujati već za koji dan.   

Posjet Kataru


Naime, nedavno je poslovna delegacija krčkih građevinara boravila u višetjednom radnom posjetu Kataru, maloj ali bogatoj zemlji s čijim su poslovnjacima otočani uspostavili izvrsnu suradnju tijekom nedavno dovršenog postupka izgradnje Islamskog centra u Rijeci. Pozitivne impresije koje su oni stekli onama, ali i mi o njima, možda se u budućnosti razviju i u neki konkretniji vid poslovne suradnje, naglašava direktor, dodajući kako je odlazak bodulskih građevinara put Bliskog istoka za sad ipak više »ozbiljna opcija« no »konkretan plan«. Naravno da suradnja te vrste ima potencijala i da smo za nju zainteresirani, posebice nakon povratka naših predstavnika iz te daleke zemlje. Ipak, zbog logističke i oprativno-financijske zahtjevnosti takvog poslovnog angažmana spomenutom izazovu pristupamo s malo drugačije pozicije od one koju imamo u odnosu na nama susjedne zemlje gdje smo, eto, sad već i formalno prisutni, zaključuje Purić dodajući kako u svijetu modernog biznisa nikad ništa ne treba isključivati.