Privatizacija ili propast

Europska komisija: Ne čekajte, kupci škverova mogu se predomisliti

Branko Podgornik

Privatizacija se mora izvesti prije ulaska u EU jer je alternativa tome loša, kazao je Dominique Van der Wee iz Opće uprave za tržišno natjecanje u Europskoj komisiji



Predstavnik Europske komisije pozvao je hrvatske vlasti da ne odgađaju sklapanje ugovora o privatizaciji brodogradilišta, naglašavajući da privatizaciju treba obaviti prije ulaska Hrvatske u EU, te da škverovi trebaju imati vremena za prilagodbu.


– Ugovore s kupcima brodogradilišta treba sklopiti što prije, a ne ih odgađati, jer se zbog ekonomske krize može dogoditi da se kupci predomisle, upozorio je Dominique Van der Wee iz Opće uprave za tržišno natjecanje u Europskoj komisiji, govoreći na konferenciji »Ususret pristupanju EU i nakon njega«, koju je priredila Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN).


Van der Wee je bio pregovarač Komisije s Hrvatskom u teškom poglavlju o tržišnom natjecanju, a sudionike konferencije je zanimalo što će se dogoditi ako se brodogradilišta ne privatiziraju prije ulaska u EU.





Upitana za komentar Vladine najave donošenja zakona o ograničavanju vlasništva nad Inom, predsjendica AZTN-a Olgica Spevec je rekla da to nije nadležnost te agencije i da to ne može komentirati. Više nego ikad, najavila je,  AZTN će se sada usmjeriti protiv stvaranja kartela, protiv dogovora poduzeća o cijenama i podjeli tržišta, pa je Agencija stoga osnovala posebni odjel. Kao veliku promjenu istaknula je da će od srpnja 2013. sve hrvatske državne potpore nadzirati i odobravati EU. Hrvatske napore u prilagodbi pravilima tržišnog natjecanja u EU posebno je podržao Paul Vandoren, šef delegacije EU.



– Takva se mogućnost uopće ne razmatra i Europska komisija tu nema prostora za manevre. Privatizacija se mora izvesti prije ulaska u EU jer je alternativa tome loša, kazao je Van der Wee, ne želeći precizirati što bi se dogodilo.


Većini sudionika konferencije bilo je jasno da bi brodogradilišta u slučaju odgode privatizacije bila osuđena na daljnju agoniju i propast, ali nitko to nije glasno izgovorio. Van der Wee je rekao da je Komisija tražila restrukturiranje brodogradilišta, ali da je s Hrvatskom dogovoreno da se ona obavi putem privatizacije, pa će taj proces izvesti novi vlasnici.


Jedan od kupaca je zagrebački DIV, kojem je Agencija upravo odobrila program za restrukturiranje Brodosplita.


Član uprave DIV-a Darko Pappo kaže da je ta tvrtka dubinski snimila Brodosplit i da joj je najzahtjevniji posao bio stvaranje programa.


– Brodosplit, koji obuhvaća 11 poduzeća u jednom, godinama nije mogao izaći iz začaranog kruga i zato se mora restrukturirati, kazao je Pappo. Taj škver ima mogućnosti uza uspjeh jer mu je oprema u dobrom stanju i ima kvalificirane ljude. No, svi moraju biti spremni na promjene, poručio je Pappo, napomenuvši da nitko ne želi kupovati brodove najskuplje na svijetu.


Ulazak u Brodosplit, kaže, za DIV je rizik, ali se toga ne bi prihvatio da ne vjeruje u uspjeh.