Upozorenja iz Bruxellesa

Europa zaustavlja Vladinu prodaju brodogradilišta?

Jagoda Marić

EK ne može prihvatiti da Fondovi gospodarske suradnje privatiziraju brodogradilišta jer je ulagački udio države u tim fondovima 50 posto, što bi značilo da ih država nastavlja financirati iz proračuna, a nisu sretni ni zbog potencijalnih ulagača iz Rusije i Kine



Za tri tjedna Ministarstvo gospodarstva treba predložiti nova rješenja za privatizaciju »3. maja« i Brodotrogira ukoliko želi poštivati rokove koje je Vlada zadala sama sebi. No, kako se sada čini, najozbiljnije kandidate i jedine s čijim su imenima članovi Vlade izašli u javnost, Fondove gospodarske suradnje, mogla bi u namjeri da preuzmu dva brodogradilišta zaustaviti Europska komisija. Otkad su se FGS-ovi pojavili kao mogući kupci škverova, uz još uvijek tajanstvene Kineze i Ruse, bilo je jasno da bi ulagački udio države u tim fondovima od 50 posto mogao značiti da država nastavlja ulagati proračunski novac u brodogradilišta što u Europskoj komisiji nikako nije moglo proći.   


Europska komisija već je u nekoliko navrata, kako doznajemo, upozorila, pa i pismenim putem, hrvatsku stranu da mora biti svjesna ozbiljne sumnje u to da bi ulazak FGS-ova nad kojima država ima ingerenciju mogao značiti nastavak državne potpore brodogradilištima, te da bi, ako je tome tako, to moglo značiti odstupanje od ključnih detalja iz programa restrukturiranja pojedinih brodogradilišta koji su postali i dio hrvatskog pristupnog ugovora. Uz to upozorili su da prodaja fondovima, nad kojima država ima izravni utjecaj ne može značiti privatizaciju kako je to dogovoreno u programima restrukturiranja. Naši sugovornici iz Vlade ističu kako su i osobno dobili upozorenje iz Komisije da Vlada uključivanjem FGS-ova u priču ne može izigrati dogovor s Komisijom niti bi se blagonaklono gledalo na njezin pokušaj da na taj način kupi dodatno vrijeme i odgodi rješenje za Brodotrogir i »3. maj«. 


  Nisu u Europskoj uniji sretni ni zbog potencijalnih ulagača iz Rusije i Kine, pa je apsurd kako njihov interes za škverove zapravo povećava šanse države da progura opciju s FGS-ovima. Naš sugovornik iz Vlade kaže kako je i više nego jasno da se u Europi baš ne vesele dolasku Kineza i Rusa u svoje dvorište, pogotovo radi toga nisu sretne zemlje koje još imaju svoju brodograđevnu industriju, ali napominje kako nikada nitko u Bruxellesu nije otvoreno rekao da bi kineski ili ruski ulagači mogli biti problem.




 Što se tiče službenog odgovora iz Vlade na stav Komisije prema ulaganjima FGS-ova u brodogradnju, iz Banskih dvora su nam jučer pojasnili da su u »tijeku intenzivne konzultacije o svim opcijama u nastavku privatizacije brodogradnje«. Vlada očito još nije odustala od toga da Komisiju uvjeri kako će sa smanjenjem državnih investicija u FGS-ovima na 25 posto, udio novca koji bi preko njih proračun nanovo ulagao u škverove biti gotovo beznačajan. 


Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Novog lista, u srijedu, 30. svibnja 2012.