Interes za otkup potraživanja Hypo banke prema Dioki Grupi

Devon Tradeu pridružili se novi investitori: I Kinezi žele ulagati u Dinu

Bojana Mrvoš Pavić

Snimio Marko GRACIN / NL arhiva

Snimio Marko GRACIN / NL arhiva

Kinezi su navodno zainteresirani i za kutinsku Petrokemiju, odnosno hrvatsku petrokemijsku industriju u cijelosti, ali i za Dioki u stečaju



ZAGREB Devon Trade iz Velike Britanije, iza kojeg stoji kazahstanski kapital, te još jedan kineski investitor, zainteresirani su za otkup potraživanja Hypo banke prema Dioki Grupi, u čijem je vlasništvu i Dina Petrokemija odnosno omišaljsko zemljište za LNG terminal – potvrdio je našem listu predsjednik uprave Dina Petrokemije Fabio Giacometti.


Za ove dvije tvrtke Giacometti, kako kaže, pouzdano zna da su se javile na prije nekoliko dana zatvoren natječaj kojim je Hypo banka zainteresirane pozvala na kupnju njenih potraživanja. Banka će prodajom izaći iz dugogodišnje »trakavice« oko Dine, a onaj tko plati njena potraživanja postaje i novi hipotekarni vlasnik zemljišta za LNG terminal.


  »Predstavnici kineskog ulagača bili su ovdje kod nas, njih četvero, i dali nam pismo namjere u kojem stoji da su zainteresirani za nastavak proizvodnje u Dini, odnosno spremni su u proizvodnju uložiti dvije milijarde dolara. Osim toga, zanima ih i gradnja male energane. Za gradnju LNG-a nisu zainteresirani, ali imaju za to zainteresirane partnere«, ističe Giacometti, ne otkrivajući tko je kineski ponuđač. Devon Trade, kojeg se već duže vrijeme spominje kao zainteresirani kupac Dina Petrokemije, također želi otkupiti dugovanje Dioki grupe prema Hypo banci i nastaviti proizvodnju u Dini, no prema Giacomettijevim riječima, sam također nije zainteresiran za gradnju LNG terminala. Kinezi su navodno zainteresirani i za kutinsku Petrokemiju, odnosno hrvatsku petrokemijsku industriju u cijelosti, ali i za Dioki u stečaju – tvrtku čiji se pogoni na zagrebačkom Žitnjaku već dulje vrijeme demontiraju. Kineski investitor je, neslužbene su informacije, već bio na razgovorima u Ministarstvu gospodarstva i u Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom (DUUDI).  


Vlada će, kako doznajemo, tek ovih dana LNG terminal na Krku proglasiti strateškom investicijom, nakon čega bi vrlo brzo trebala biti ishođena lokacijska dozvola za taj projekt. Istovremeno se Ministarstvo gospodarstva, DUUDI i LNG Hrvatska, tvrtka koja će voditi projekt, dogovaraju na koji način doći do zemljišta za investiciju. Najizglednije je da će se ići u izvlaštenje, no ovaj put ne Hypo banke, već tvrtke koja će od banke otkupiti potraživanja, odnosno hipoteku nad zemljištem.





Hypo banka je, prenosi »Večernji list«, natječajem pozvala zainteresirane na otkup potraživanja prema Dioki grupi, i navodno dobila čak deset ponuda.


Kineska, i ponuda Devon Tradea su dvije od tih ponuda, a čijih je preostalih osam, nije poznato. Giacometti navodi kako su i Kinezi i Devon Trade državi nudili kredit kojim bi ona otkupila zemljište za LNG terminal, no na tu im ponudu navodno nije odgovoreno.


Država je čitavo vrijeme poručivala kako će zemljište za LNG terminal ili izvlastiti, ili Hypo banci ponuditi zamjensko, odnosno s bankom o tome pregovarati kad za terminal dobije lokacijsku dozvolu, no banka je, sudeći po već zaključenom natječaju, državu preduhitrila.


  U međuvremenu, predstečajna nagodba za Dina Petrokemiju i dalje stoji, ovaj put navodno zbog Ministarstva financija, jednog od pet članova odbora vjerovnika, koje se još nije izjasnilo oko toga ide li se u provedbu predstečajne nagodbe za Dinu, ili u stečaj.


Zadnji sastanak odbora vjerovnika dogodio se 9. ožujka, kad su se dva vjerovnika izjasnila za provedbu nagodbe, dva su bila protiv, a peti, Ministarstvo financija, nije se izjasnilo.


Tek ako odbor vjerovnika donese odluku o prihvaćanju nagodbe, može biti sazvana skupština društva na kojoj će vjerovnici ući u vlasništvo Dine, odnosno povećati njezin temeljni kapital, i na kojoj bi se trebao pojaviti zainteresirani ulagač. Sva će ta procedura, međutim, prvo morati pričekati završetak natječaja Hypo banke.