Deblokada računa i kraj krize za DIOKI

Danko Končar preuzima krčki LNG terminal

Robert Frank

Preuzimanje LNG terminala od strane Danka Končara značit će deblokadu računa i kraj krize za DIOKI, rekao je Robert Ježić



RIJEKA Hrvatski biznismen Danko Končar, vlasnik tvrtke Kermas, inače hrvatskoj javnosti poznat i kao kralj kroma koji je trenutačno jedini kandidat za preuzimanje brodogradilišta »3. maj«, »Kraljevica« i Brodotrogir, održao je sastanak s vlasnikom DIOKI-ja Robertom Ježićem. Končar i Ježić dogovorili su plan daljnjih aktivnosti oko konačnog aktiviranja projekta LNG terminala i kogeneracijske elektrane na otoku Krku.


Danko Končar nam je potvrdio da je tijekom pregovora precizirano njegovo preuzimanje LNG terminala i kogeneracijske elektrane kroz konkretne poteze koji će dovesti do krajnjeg rješenja.


   – To je istina. Nalazimo se u završnoj fazi dogovora – kratko je potvrdio Danko Končar.   

Interes investitora


Robert Ježić izrazio je zadovoljstvo, nakon duljeg razdoblja pregovaranja s raznim investitorima koji su se pojavljivali, da se sada završno pregovara s Dankom Končarom.




   – Ovo znači kraj krize kroz koju prolazi DIOKI, što znači deblokadu računa i obnovu proizvodnje – kazao je Ježić.



U petak će se u Ministarstvu gospodarstva održati sastanak koji će voditi državni tajnik Jozo Sarać, na kojem će biti predstavnici vjerovnika DIOKI-ja kojima će Ježić i Končar iznijeti svoj plan preuzimanja projekta LNG terminala i kogenerecijske elektrane, što znači izlazak DIOKI-ja iz krize.



   S obzirom na ponovni rastući interes za terminal za prirodni ukapljeni plin i konkretne upite od drugih stranih investitora, sve je jasnije kako Končar ovakvu priliku, posebno zato što je već najavljivao ulazak u hrvatski energetski sektor, neće propustiti.


   Podsjetimo, LNG terminal planiran je na prostoru od 330 tisuća četvornih metara sa svom prilagođenom obalnom infrastrukturom. Lokacija hrvatskog LNG terminala na otoku Krku, kroz višegodišnji stručni proces analize i ostalih lokacija, odabrana je kao najbolja na cijelom Jadranu.


Osim što će osigurati dobavu plina Hrvatskoj, opskrbljivat će i susjednu Sloveniju, Austriju i Njemačku. Na taj način osigurava se energetska stabilnost Hrvatske kao i izvoz plina čime Hrvatska postaje značajan regionalni igrač u plinskom biznisu.


   Ovo ulaganje vrijedno je 800 milijuna eura, a zajedno s izgradnjom potrebne infrastrukture iznosit će oko 1,1 milijardu eura.   

Sinergija s brodogradnjom


LNG projekt sastoji se od nekoliko faza, usklađen je s već najavljenim planom Plinacra i HEP-a, u čijem je planu i izgradnja 400-megavatne kogeneracijske elektrane.


Prema neslužbenim informacijama, Končarov interes za investicijom na Krku u LNG terminal povezuje se sinergijskim efektima koji bi se pojavili kroz gradnju brodova za ukapljeni plin upravo u »3. maju« čiji je Končar mogući budući vlasnik.


   Iz HEP-a pak poručuju da ne mogu komentirati poslovne dogovore.


– Ukoliko oni budu značili plaćanje duga DIOKI-ja za isporuku električne energije, može se očekivati deblokada računa – poručili su iz HEP-a.