Sajam pršuta

Cappelli: Nema turizma bez gastronomije, a ni gastronomije bez pršuta

Hina

Foto Ministarstvo turizma

Foto Ministarstvo turizma



TINJAN Nema turizma bez gastronomije, a ni gastronomije bez pršuta, poručio je ministar turizma Gari Cappelli u petak u Tinjanu na otvorenju 13. međunarodnog sajma pršuta (ISAP), koji je okupio 50 pršutara iz devet zemalja.


“Tinjan naprosto 365 dana u godini živi i diše za ovaj sajam i ne bez razloga nosi epitet općine istarskog pršuta. Hrvatskoj su i te kako potrebne takve manifestacije kako bi dokazala kvalitetu svoje gastronomije, koja je 30 posto razloga zašto turisti dolaze u Hrvatsku”, istaknuo je Cappelli.


Podsjetio je i kako je Istra ove godine ugostila oko četiri i pol milijuna turista. “Istra se dokazala i svojom ponudom i definitivno je zaslužila da bude predvodnik hrvatskog turizma i nudi sve što danas svaki turist može poželjeti”, istaknuo je ministar turizma.




Rekao je i kako je Ministarstvo turizma poduprlo izgradnju Kuće istarskog pršuta, koja je trenutačno u fazi finalnog uređenja. “Ministarstvo turizma je za ovaj projekt izdvojilo 900 tisuća kuna jer je prepoznalo vrijednost i važnost takve promocije”, dodao je.


Hrvatskoj je iznimno važan sajam pršuta u Tinjanu, rekao je Cappelli, ističući da Hrvatska, kao najmlađa članica Europske unije, ima čak 23 zaštićena prehrambena proizvoda, čime je u Europskoj uniji na 12. mjestu.


Pomoćnik ministrice poljoprivrede Krunoslav Karalić je rekao da autohtoni proizvodi poput pršuta čuvaju nacionalni identitet te su oni zaštićeni oznakama zemljopisnog porijekla i oznakom izvornosti.


Inače, na ovogodišnjem sajmu pršuta u Tinjanu sudjeluje 50 pršutara iz Hrvatske i osam europskih zemalja.


“Mali smo i nema nas mnogo, svega 1700 stanovnika, no naziv općine istarskog pršuta dobili smo zahvaljujući vrijednim rukama naših proizvođača te svim aktivnostima koje su usmjerene na promociju našeg vodećeg proizvoda”, istaknuo je načelnik općine Tinjana Goran Hrvatin.


U kategoriji istarskih pršuta šampion ISAP-a je Pršutarna sela Mekiši, u kategoriji dalmatinskih pršuta to je pršutana Smjeli iz Dugopolja, a u kategoriji drniškog pršuta titulu šampiona ponijela je pršutarna Drniške delicije Maran.