Sastanak u Vladi

Čačić: Želimo “3. maj” i Brodotrogir u paketu ponuditi domaćim investitorima

Gabrijela Galić

Razgovaramo s partnerima iz Kine i Rusije, ali najizglednije je da se nađu domaći investitori. Ako Kraljevica ode u klasični stečaj, radnicima sva potraživanja prema kolektivnom ugovoru



ZAGREB Iako smo u kontaktu s partnerima iz Kine i Rusije, najrealnije da bi se za “3. maj” i Brodotrogir išlo prema domaćim investitorima i to s oba škvera u paketu, najavio je prvi potrpredsjednik Vlade Radimir Čačić nakon sastanka sa sinidikatima o sudbini domaćih navoza.


 - Želja je ponuditi oba brodogradilišta u paketu. Jasno je će se u oba nastaviti proizvodnja, ali i da će se brodograđevni segment smanjiti pogotovo u Brodotrogiru te će se otvarati neki novi poslovi. Činjenica je da u brodogradnji ne cvjetaju ruže i da treba tražiti rješenje koje će biti zadovoljavajuće, rekao je Čačić odbivši detaljnije govoriti o tome s kojim se potencijalnim partnerima razgovoralo.


Na sastanku je istaknuto i da u slučaju da brodogradilište u Kraljevici ode u klasični stečaj, da će se ispuniti sve obaveze prema radnicima temeljem kolektivnog ugovora što znači da je cijena zatvaranja škvera kad su u pitanju obaveze prema radnicima oko 55 milijuna kuna.




Sindikati su izrazili zadovoljstvo što su u “nekvalitetnoj odluci o stečaju”, kako je rekao Ozren Matijašević, “regulirana sva prava radnika prije otvaranja samog stečaja”, pa će tako radnicima biti isplaćena i zaostala plaća i putni troškovi.


Uz to, sindikati su apelirali da se prilikom novog pokretanja proizvodnje na lokaciji Kraljevice, prednost da radnicima škvera kako bi se smanjio socijalni udar.


Po pitanju Brodosplita, istaknuto je da se sa DIV-om još razgovora jer su dubinskim snimanjem otkriveni neki dodatni troškovi u iznosu od 800 milijuna kuna. O tome je obaviještena i Europska komisija i po dolasku odogovora iz EK krenut će stvarno preuzimanje brodogradilišta.


Sindikati su također poručili upravama da “traže poslove” za domaće navoze, a pozdravljena je i činjenica o nastavku rada povjerenstava za privatizaciju brodogradilišta što znači da će radnici biti upućeni u sve detalje postupka privatizacije.


Čačić je izjavio i kako se još čeka formalni prijedlog iz Uljanika o postupku privatizacije kako bi Vlada mogla donijeti odluku u privatizaciji tog škvera.