Mijenja se pravilnik

Bajs izbacio, a Ostojić vraća pizzu u fast food

Alenka Juričić Bukarica

Prethodni ministar turizma popularno talijansko jelo proglasio je složenim i time na terenu izazvao pravu pomutnju. Novim izmjenama Pravilnika sve se vraća na staro i pizza opet postaje – jednostavno jelo



RIJEKA  U objektima brze prehrane, popularno zvanim fast food objektima, konačno će legalno moći nuditi – pizzu. Naime, Ministarstvo turizma je u pripremljene izmjene Pravilnika o razvrstavanju i minimalnim uvjetima ugostiteljskih objekata iz skupina restorani, barovi, catering objekti i objekti jednostavnih usluga uvrstilo odredbu po kojoj će fast food u ponudi moći imati i pizzu. Što, ma koliko nevjerojatno zvučalo, do sada nije bio slučaj. Naime, prethodni ministar turizma Damir Bajs pizzu je izbacio iz objekata brze prehrane proglasivši je složenim jelom. Fast food je tako mogao u ponudi imati nareske, sir, jaja, pržene i slane ribe, pržene lignje, tople i hladne sendviče, hrenovke, kobasice, razne vrste burgera, hot dog, kotlete, ćevapčiće, ražnjiće, kotlovinu, pommes frites, palačinke i slična jela koja »ne zahtijevaju složeniju pripremu«. Također je definirano kako se u takvim objektima mogu pripremati i usluživati pića i napici te sladoled. 


Popularno talijansko jelo tako je izbačeno iz popisa što je na terenu stvorilo pravu pomutnju i to ne samo kod ugostitelja, već i onih koji su propise trebali primjenjivati. U Državnom inspektoratu i Uredu državne uprave, ugostitelje su upućivali na tumačenje Ministarstva turizma prema kojem pizza nije jednostavno jelo. Pizza je po tom tumačenju bila »jelo koje zahtijeva složeniju pripremu te se stoga ne može smatrati jednostavnim«. Tko je htio gostima prodavati talijansku deliciju trebao je, pak, doregistrirati svoj objekt i to kao pizzeriju što znači da je trebalo zadovoljiti i dodatne minimalno-tehničke uvjete. Što ovi, u pravilu, mali objekti nisu bili u stanju. 


Tako je pizza u fast foodu do daljnjeg ostala »u ilegali«. Zanimljivo je, također, kako su ugostitelji svojevremeno dobivali i dodatna obješnjenja prema kojima se pizzu, primjerice, može nuditi u kavani, a može je se posluživati i u gostionici te bistrou, uz uvjet da prostor za pripremanje jela ima odgovarajući prostor i uređaje za pripremu pizze.




Nove izmjene i dopune Pravilnika konačno bi trebale vratiti pizzu u fast food objekte jer se ona sada definira kao jednostavno, a ne kao složeno jelo. Ovu promjenu, koja bi trebala biti definirana kroz usvajanje zakonskih izmjena, ugostitelji su u pravilu pozdravili pri čemu neki smatraju kako se time ide na ruku objektima brze prehrane, dok pizzerije na neki način gube jer moraju zadovoljiti složenije minimalno-tehničke uvjete, a nude isto. Tako predlažu da se u fast foodu može nuditi samo pizza iz zamrzivača ili od gotova tijesta, dakle, u fast foodu se tijesto ne bi moglo pripremati.


Ipak, u Udruzi restoratera Hrvatske, ističu kako je ovo korak naprijed u raščišćavanju nelogičnih propisa i olakšavanju poslovanja ugostitelja.


– Činjenica da je pizza proglašena složenim jelom rezultirala je time da su mnogi kolege, osobito na Sjevernom Jadranu, bili primorani zatvoriti svoje objekte brze prehrane. Pokazalo se, kao i uvijek, da su pravilnici i propisi takvi da doista onemogućuju poslovanje. Iako, isto tako treba reći kako ova odredba nije svugdje u Hrvatskoj isto primjenjivana te su kontrole su bile puno strože upravo u Istri. Isto je, nažalost, i s minimalno-tehničkim uvjetima, rekao je Miroslav Folnegović, predsjednik Udruge restoratera Hrvatske. Također je dodao kako je u prijedlog izmjena i dopuna Pravilnika unijeto i to da se restoran može kategorizirati kao banket/restoran, odnosno restoran za održavanje svečanosti i sličnih povremenih događanja za veći broj gostiju. Tako je, naime, restoranima koji imaju velike sale za vjenčanja i slična događanja dana mogućnost da istaknu ovu svoju komparativnu prednost. 


Izmjene se odnose i na mogućnost da se i u objektu jednostavnih usluga na klupi, kao i u objektu jednostavnih usluga na kolicima (ili sličnim napravama), pripremaju i uslužuju napici, odnosno uslužuje sladoled.


Inače, Ministarstvo turizma je i za ove zakonske izmjene na svojim web-stranicama otvorilo javno savjetovanje tako svi zainteresirani do petka, 15. lipnja, mogu slati svoje prijedloge, mišljenja i primjedbe, vezane uz pravilnik.