Neočekivan potez

Amerikanci izlaze iz Željezare Sisak, ugroženo 1130 radnika

Portal Novilist.hr

Amerikanci će zatvoriti knjigu narudžbi i očekuju da će se proizvodnja nakon toga ugasiti kroz nekoliko mjeseci



Američka kompanija Commercial Metals Company, vlasnik Željezare Sisak, objavila je na svojim službenim web stranicama kako namjerava izaći iz sisačkog postrojenja prodajom ili zatvaranjem željezare.


Amerikanci će zatvoriti knjigu narudžbi i očekuju da će se proizvodnja nakon toga ugasiti kroz nekoliko mjeseci.


“Unatoč naporima i popriličnom napretku u posljednjih nekoliko kvartala, odlučili smo da bi postizanje održive profitabilnosti zahtjevalo dodatno značajno vrijeme i ulaganje u prozivod koji nije naš “core business”. Ovo je teška odluka koju smo donijeli nakon opsežnih i detaljnih analiza.”, stoji u izjavi predsjednika kompanije Joea Alvarodoa.




U priopćenju se dalje navodi da na ovaj način bez posla ostaje oko 1100 radnika.


Amerikanci su u Željezaru Sisak ušli 2007. godine i to preko svoje švicarske podružnice. Dali su 37 milijuna kuna za dionice i obećali kako će ispuniti sve obaveze odnosno pokriti dugovanja u iznosu od oko 250 milijuna kuna.


Željezara Sisak je često navođena kao primjer uspješnog restrukturianja koje je napravljeno prema pravilima EU kao i Željezara u Splitu. U međuvremenu splitska je tvrtka završila u stečaju s dugovima od oko 700 milijuna kuna.


Sada je krajnje neizvjesno što će biti s tim “uspješnicama”. Za Željezaru Split je zanimanje pokazao “hrvatski kralj otpada” Petar Pripuz koji je želio kupiti za105 milijuna kuna.