Slovenska politika spriječila prodaju

Agrokor odustao jer Janša ne da Mercator

Denis Romac

Politika se pozvala na zaštitu nacionalnih interesa, a kao ni Janšina vlada, ni bivša Pahorova vlada nije bila naklonjena prodaji Mercatora



Nakon što je u Sloveniji stopiran i osmi pokušaj prodaje Mercatora, čime je propao i četvrti pokušaj Agrokora da kupi većinski udjel u najvećem slovenskom trgovačkom lancu, višemjesečna saga oko ulaska Ivice Todorića u Mercator završila je predvidljivo: povlačenjem Agrokorove ponude za Mercator. 


Agrokor je ponudu od 221 eura po dionici za kupnju 52 posto dionica Mercatora (što je bila daleko najpovoljnija ponuda konzorciju koji je prodavao Mercator), povukao u utorak, objasnivši da su zbog dugotrajnosti dosadašnjeg procesa ocijenio da ostvarivanje transakcije pod zadovoljavajućim uvjetima nije zajamčeno. 


– Dugotrajni tijek dosadašnjeg procesa naveo nas je na zaključak da bi cijeli proces mogao potrajati još dulje vrijeme, što bi po našem mišljenju moglo biti štetno kako za našu kompaniju, tako i za Mercator te smo stoga donijeli odluku o povlačenju svoje ponude, priopćio je Agrokor, čime su prekinuti ekskluzivni pregovori Agrokora kao najboljeg ponuditelja i konzorcija prodavatelja Mercatora. 




Iako su se prodavatelji Mercatora, ponajprije Pivovarna Laško i Nova ljubljanska banka, na taj korak odlučili zbog ekonomskih interesa, kako bi se riješili dugova, slovenska politika zaustavila je prodaju pozivajući se na zaštitu nacionalnih interesa. Pivovarna Laško, koja posjeduje skoro 25 posto dionica Mercatora, zbog neuspjeha prodaje Mercatora dospjela je u financijski bezizlazan položaj, opterećena s 380 milijuna eura kredita.


Budući slovenski ministar gospodarstva Radovan Žerjav već je obznanio da nije naklonjen prodaji Mercatora, smatrajući da bi to imalo negativne posljedice na slovensko gospodarstvo. »Državu jednostavno mora zanimati tko bi bio mogući vlasnik tog velikog trgovačkog poduzeća«, kazao je Žerjav, predsjednik nacionalističke pučke stranke, jedne od članica nove vladajuće koalicije desnog centra. Agrokorovo odustajanje od Mercatora izazvalo je veliku pozornost i puno komentara u Sloveniji. Nova hrvatska vlada, premda je prvi potpredsjednik vlade Radimir Čačić nedavno tvrdio da je Agrokorov interes za kupnju Mercatora »u interesu hrvatske države i građana«, jučer je odšutjela Agrokorov neuspjeh, iako je neuspjeh Agrokora u svakom slučaju i njezin neuspjeh.



Odmah jučer Pivovarna je obznanila da već od ožujka neće moći otplaćivati kredite. U sličnoj je situaciji i Nova ljubljanska banka, vlasnica 11 posto Mercatora, koja će ponovno morati biti dokapitalizirana na teret slovenskih poreznih obveznika, umjesto na teret Agrokora i njegovih strateških partnera.. 


Ni bivša vlada Boruta Pahora nije bila naklonjena prodaji Mercatora, iako je u njegovoj koaliciji bilo stranaka koje su smatrale da stopiranje prodaje pozivanjem na nacionalne interese Sloveniji donosi više štete nego koristi, kao što nije ni buduća vlada Janeza Janše. Bitne razlike ne bi bilo ni da je vladu uspio formirati nekadašnji prvi čovjek Mercatora Zoran Janković, relativni pobjednik nedavnih izbora.