Istražuju se okolnosti tučnjave

Žrtva napada u Rastočinama: Prijatelj je motornu pilu uzeo iz auta kako bi me obranio dok su me cipelarili

Fiore Vežnaver

Snimio Fiore VEŽNAVER

Snimio Fiore VEŽNAVER

Policija je dojavu o incidentu dobila u 19.20 sati u srijedu, a kada je prva policijska patrola stigla na mjesto događaja zatekla je dvojicu muškaraca, 36-godišnjaka i 50-godišnjaka, koji su i ozlijeđeni u ekcesu. Policija je objavila da je, prema dosad utvrđenom, njih napalo više osoba



Policija i dalje istražuje okolnosti fizičkog obračuna što se u srijedu navečer dogodio u Ulici Mihačeva Draga u Rijeci. Riječ je, u biti, o tučnjavi što ne bi odudarala od takvih događaja koji i nisu rijetkost, da jedan od aktera nije posegnuo za – motornom pilom (!). Po dosadašnjim informacijama, u incidentu su ozlijeđena dvojica muškaraca, 36-godišnjak i 50-godišnjak, jedan od njih i teže, po svemu sudeći, ali se ne radi o posebno ozbiljnoj ozljedi. No, nitko od njih nije ozlijeđen motornom pilom (uostalom, pilu je imao jedan od nastradalih), ni nečim što potpada pod hladno oružje.


Policija je dojavu o incidentu dobila u 19.20 sati u srijedu, a kada je prva policijska patrola stigla na mjesto događaja zatekla je dvojicu muškaraca, 36-godišnjaka i 50-godišnjaka, koji su i ozlijeđeni u ekcesu. Policija je objavila da je, prema dosad utvrđenom, njih napalo više osoba. Fizički sukob se najprije odigrao u jednom od kafića na početku Ulice Mihačeva Draga, a onda se fizičko sučeljavanje prenijelo na ulicu i obližnji parkirališni prostor.



Akteri snimljeni na nadzornoj kameri


Uspjeli smo pogledati snimke s nadzorne kamere u kafiću u kojem je počeo eksces i na njima se, između ostalog, vidi kako trojica dolaze do jednog muškarca koji dotad mirno sjedi i dobiva udarac šakom, a kao meta onda postaje i drugi muškarac. Indikativno je da se upravo jedan od te dvojice napadnutih pojavljuje na snimci s druge nadzorne kamere, smještene u autokući, kao onaj koji u ruci drži motornu pilu i hoda za drugim muškarcem.





Djelatnici policije oduzeli su na mjestu događaja motornu pilu koju je imao jedan od ozlijeđenih. Iz policije je priopćeno da je, nakon okončane prve faze kriminalističkog istraživanja, protiv druge dvojice aktera sukoba, 37-godišnjaka i 40-godišnjaka, slijedi optužni prijedlog zbog narušavanja javnog reda i mira na naročito drzak način. No, policijska istraga se nastavlja, i ako se i službeno potvrdi da jedan od ozlijeđenih ima tešku ozljedu, izgledna je i kaznena prijava protiv napadača. Kriminalističko istraživanje se nastavlja i kako bi se identificirali svi sudionici ekscesa.


– Napali su nas ni krive ni dužne. Došao sam popiti piće s prijateljem u kafiću kada su nasrnuli na nas. Bila su barem trojica. Dobio sam na ulici 23 udarca nogom. Srećom, nije mi ništa slomljeno. A što se tiče motorne pile, prijatelj ju je uzeo iz auta kako bi mene obranio dok su me cipelarili. Hodao je za njima i palio pilu kako bi ih preplašio, kako bi otišli od nas – priča nam 50-godišnji Riječanin koji je bio žrtva napada.


– Kao da smo na Divljem zapadu. Uđeš u neki salun, a onda te kauboji unutra napadnu bez razloga, samo zato što si ušao – govori nam 50-godišnjak i objašnjava da je u kafić na početku Mihačeve Drage ušao u odori tvrtke u kojoj radi te se ubrzo, kao i prijatelj, našao na meti trojice, od koji su, koliko mu je poznato, dvojica braća. – Niti sam ih poznavao, niti što imao s njima – objašnjava nam sugovornik, dodajući da su im napadači počeli zadavati udarce, a onda su izašli na ulicu, gdje su njega srušili i postao je žrtva cipelarenja grupe. Prijatelju je, koliko mu je poznato, slomljeno rame i nos, a na leđima mu je nakon svega ostala vidljiva crta koja najvjerojatnije potječe od udarca kakvom šipkom.


– Čuo sam da su napadači inače ekscesni ljudi i otprije poznati policiji po tome – zaključio je napadnuti muškarac.


– Čovjek koji je dohvatio motornu pilu se, u biti, branio od napada. Portali prenose snimku s nadzorne kamere s obližnje autokuće, na kojoj se vidi čovjek koji s motornom pilom u rukama kao naganja drugoga. Svi sad »pljuju« po tom čovjeku, ali, vjerujte mi, on se branio od napadača, ne znam što bi bilo s njime i drugim čovjekom da nije tako postupio. Vjerujte mi što vam govorim, bio sam u kafiću kada je sve to počelo – pričao nam je jučer jedan muškarac s Rastočina koji je želi ostati anoniman.


– Cijela grupa, njih četvorica-petorica, sudjelovala je u napadu. Znam da sam na ulici kod njih vidio i šipku. Nisu nasrnuli samo na tu dvojicu koji su i ozlijeđeni, i mene je jedan od njih napao dok sam sjedio u kafiću, iako nisam zadobio ozljede. To je ekipa, a prvenstveno mislim na dvojicu od njh, koja i inače radi probleme u kvartu – naglašava naš sugovornik.


– Čovjek je posegnuo za motornom pilom u samoobrani. Cijela grupa ga je napala pa je on u bijegu otišao do svog auta u kojem je imao pilu, koju i inače ima sa sobom, s obzirom na to čime se bavi – izjavio je drugi muškarac, upoznat s okolnostima fizičkog sukoba.


– Dvojicu koji su dobili batine, a jedan od njih poslije dohvatio pilu, druga je skupina napala bez ikakvog povoda. Napali su ih iz čista mira! Sjedili su mirno u kafiću, kada su došla trojica kavgadžija i udarili ih šakama. Nakon toga su svi izašli iz lokala i sukob se prelio na ulicu – priča nam muškarac iz susjedstva, objašnjavajući nam da su kolovođe sukoba dvojica muškaraca, braća koji i inače u kvartu rade probleme.