Ratni zločin

Zloglasnom Šiltu optužnica za zločin kod Gline

Ana Raić Knežević

Nakon što je tužiteljstvo u Sisku prije nekoliko godina odustalo od procesuiranja Martića i nekoliko pripadnika njegove postrojbe primjenivši Zakon o oprostu, sada je Martića optužilo Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu

ZAGREB – Zbog ratnog zločina nad civilima u Donjoj Bučici kod Gline krajem 1991. godine optužen je Siniša Martić zvani Šilt, ratni zapovjednik zloglasne specijalne jednice “milicije krajine” zvane “Šiltovi”. Nakon što je tužiteljstvo u Sisku prije nekoliko godina odustalo od procesuiranja Martića i nekoliko pripadnika njegove postrojbe primjenivši Zakon o oprostu, sada je Martića optužilo Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu.

Sada ga se tereti da je 19. studenoga 1991. u Donjoj Bučici tijekom oružanog sukoba između postrojbi Republike Hrvatske i oružanih postrojbi tzv. SAO Krajine na području Republike Hrvatske kao zapovjednik “Šiltova” nakon što je od V. M., ženske osobe s vidljivim duševnim poteškoćama, prilikom ispitivanja u logoru KPD Glina dobio informaciju da se u njezinoj kući navodno krije 20 hrvatskih vojnika, izveo nesretnu ženu iz logora i zajedno s 40 svojih pripadnika odveo ju do kuće. Tada joj je naredio da uđe unutra, te, iako baš ništa nije ukazivalo da se u kući skrivaju hrvatski vojnici naredio pripadnicima svoje postrojbe da iz svog raspoloživog oružja zapucaju. Prema kući je tako ispaljeno više hitaca iz pušaka i ručnih raketnih bacača, a bačeno je i nekoliko bombi. Pri tome su V. M. i njezina majka koja je tekođer bila u kući smrtno stradale.


Iako zadovoljan zbog ovog poteza tužiteljstva, Ivica Pandža zvani Orkan, umirovljeni pukovnik HV-a, ogorčen je zbog činjenice da je raniji postupak protiv Martića i drugih pripadnika “Šiltova” bio obustavljen. – To pokazuje nesposobnost državnog odvjetništva, komentirao je za “Novi list” jučer Orkan podsjećajući kako Martić već godinama mirno živi u Novom Sadu gdje se bavi ugostiteljstvom, a poslovnu djelatnost navodno je proširio i na stolariju. – U ovoj županiji ubijeno je 1600 hrvatskih civila i 560 vojnika i policajaca a ti nesposobni tužitelji zatvorili su samo četiri četnika, vidno uznemiren dodao je Orkan. Da je za zločine protiv pripadnika postrojbe “Šiltovi” bilo dovoljno dokaza svojevremeno je za “Slobodnu Dalmaciju” komentirao i ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata Ante Nazor.

– Opsežna dokumentacija o zvjerstvima srpskih paravojnih postrojbi na području Banovine postoji. Svu tu dokumentaciju, u kojoj se točno vidi tko je odgovoran za ubojstva, pljačke i paleži, proslijedili smo Državnom odvjetništvu. Nije mi jasno zašto se s podizanjem optužnica i procesuiranjem tih zločina još uvijek čeka kada za sve postoje jasni dokazi, naglasio je Nazor.