Ponovljeno suđenje za ratni zločin u Korenici

Željko Šuput i Milan Panić izjavili da se ne osjećaju krivima

Hina

Šuput i Panić su optuženi da su kao pripadnici posebne jedinice »srpske krajinske milicije« od listopada 1991. do travnja 1992. u prostorima policijske zgrade u Korenici držali zatočene ratne zarobljenike Nikolu Nikolića, Milu Lukača i Pericu Bičanića te ih tukli, ponižavali i zlostavljali na druge načine

RIJEKA – Na Županijskom sudu u Rijeci danas je počelo ponovljeno suđenje Željku Šuputu i Milanu Paniću zbog ratnog zločina počinjena potkraj 1991. i u početku 1992. u Korenici.Šuput i Panić danas su izjavili da se ne osjećaju krivima.

Suđenje pred sudskim vijećem kojim predsjeda sutkinja Jasenka Kovačić počinje iznova pošto je presudu s prvog suđenja 2008. na Županijskom sudu u Rijeci poništio Vrhovni sud i suđenje vratio na početak. U tom postupku je Šuput nepravomoćno osuđen na četiri godine zatvora, a Panić na tri godine i šest mjeseci.


Šuput i Panić su optuženi da su kao pripadnici posebne jedinice »srpske krajinske milicije« od listopada 1991. do travnja 1992. u prostorima policijske zgrade u Korenici držali zatočene ratne zarobljenike Nikolu Nikolića, Milu Lukača i Pericu Bičanića te ih tukli, ponižavali i zlostavljali na druge načine.


Tako su, stoji u optužnici, kršeći pravila međunarodnog prava ratnim zarobljenicima nanosili velike patnje i tjelesne ozljede, počinivši kažnjivo djelo protiv ratnih zarobljenika.Šuput i Panić se brane sa slobode, a ukupno su u pritvoru bili godinu i deset mjeseci.