Kroz prozor do slobode

Zatvorenik pobjegao iz Lepoglave

Ana Raić Knežević

Shvativši da ga nitko ne kontrolira u tom trentku, Dragičević se »snašao« i kroz prozor iskočio van



ZAGREB/LEPOGLAVA Iz najčuvanije hrvatske kaznionice, one u Lepoglavi, uspio je pobjeći 32-godišnji zatvorenik! Pravosudni policajci, kako doznajemo, vrlo brzo su mu ušli u trag i pronašli ga u obližnoj šumi, te ga vratili iza zatvorskih zidova. Bez obzira što bijeg nije do kraja uspio, ovakav slučaj već se dugo nije dogodio u lepoglavskoj kaznionici. Naime, bjegunci koji su do sada uspjevali pobjeći otamo udaljavali su se iz poluotvorenih odjela ili pak iz potpuno otvorenog radnog dijela kaznionice gdje nema zidova koji bi ih spriječili u bijegu.


Ovaj 32-godišnjak, a doznajemo da se radi o Bojanu Dragičeviću, u srijedu je doslovno iskočio iz tzv. »bunkera« iskoristivši trenutak u kojem je njega i još trojicu zatvorenika pravosudni policajac ostavio bez nadzora. Naime, drugu skupinu zatvorenika, na odjelu gdje kazne služe pripadnici srpske nacionalnosti, pravosudni je policajac odveo na drugi kat kako bi zadužili određenu opremu.



Bojan Dragičević u Lepoglavi služi četiri i pol godine zatvora što mu ih je dosudio Županijski sud u Šibeniku zbog sudjelovanja u dvije oružane pljačke »Splitske banke« u Šibeniku 2005. godine.




Neslužbeno doznajemo da je Dragičević do sada već dva puta bježao iz zatvora u Srbiji i BiH, a navodno je više zemalja za njim raspisalo tjeralice.



Shvativši da ga nitko ne kontrolira u tom trentku, Dragičević se »snašao« i kroz prozor iskočio van. Doskočio je na parkirani automobil jednog djelatnika kaznionice, a kako se pri tome nije ozlijedio uspio je nastaviti bijeg. Vrlo brzo izgubio se u obližnjoj šumi, no pravosudni policajci žurno su za njim organizirali potragu. Uspjeli su ga locirati u jednoj klijeti i privesti ga natrag.


 – Utvrđujemo je li bilo propusta u radu pravosudnih policajaca, i ima li elemenata za utvrđivanje stegovne odgovornosti, potvrdio nam je jučer kratko Sergej Abramov, glasnogovornik Ministarstva pravosuđa


Armin Tatarević, predsjednik Sindikata pravosudne policije Hrvatske, ne želeći komentirati ovaj konkretan slučaj upozorava na manjak pravosudnih policajaca.


– Zbog previše prekovremenih radnih sati koje im Ministarstvo ne može platiti odobravaju nam se slobodni dani, pa se dogodi da u pojedinim smjenama ili kod izvršenja pojedinih zadataka nedostaje ljudi. Tako je bilo i u srijedu kada je zatvorenike sprovodio jedan pravosudni policajac dok su inače to radila dvojica. No, kolega je bio sam u smjeni, rekao nam je


Tatarević zabrinut i zbog sve većeg broja napada zatvorenika na tako malobrojne pravosudne policajce.